Transformarea unei „bijuterii a județului” veche de 500 de ani: CE se face din peste 19 milioane de lei – FOTOGALERIE 

Unul dintre proiectele de mândrie ale Consiliului Județean Botoșani, este reabilitarea Mănăstirii Coșula, care a fost ridicată în anii 1530. Într-o vizită efectuată pe teren joi, 30 iulie 2015, consilierii județeni au putut vedea îmbunătățirile aduse deja lăcașului de cult, prin proiectul cu o valoare totală de peste 19 milioane lei. 

 

Constructorul a început deja să recondiționeze casa egumenească, unde se vor găsi la final o bibliotecă și o sală de studiu, părintele stareț, Calinic Chervase, intenționând să recupereze o parte din tezaurul pierdut al mănăstirii, manuscrise tipărite pe vremuri în incinta lăcașului, pentru a crea o zonă de muzeu.

„Este cea mai frumoasă lucrare, investiție a Consiliului Județean, eu așa spun, un drum se poate face oricând, o mănăstire veche de 500 de ani, nu. Odată la 100 de ani este dat cuiva să facă o lucrare frumoasă, întâmplarea face că suntem noi cei care trebuie să ne bucurăm”, a precizat părintele stareț.

Odată cu căderea toamnei, se vor face plantări, gazonul va suferi modificări, însă de departe lucrările au avansat cu cea mai mare ușurință la casa egumenească, care era aproape o ruină.

În ceea ce privește reabilitarea corpului mănăstirii, restaurarea merge mai lent, asta în principal din cauza picturilor conservate de-a lungul timpului, multe dintre ele fiind cele originale.

„Construcția mănăstirii s-a terminat înainte de 8 septembrie 1535, în următorii ani s-a început pictura interioară și o parte din pictura exterioară. A fost patronată de greci, aici au fost în jur de 1.000 de călugări, deși erau și alte schituri dependente de Mănăstirea Coșula. A fost de-a lungul timpului școală, maternitate, grădiniță într-un timp”, a mai spus părintele stareț.

Următorul lăcaș sfânt care ar urma să intre în reabilitare, a spus președintele Consiliului Județean, Gheorghe Sorescu, este Biserica „Sfântul Gheorghe” din municipiu.

(C.B.)

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:42489:Mănăstirea Coșula va fi o „bijuterie” inclusă într-un traseu turistic: Toamna marchează termenul-limită ]]

[[galerie-foto]]