Botoșăneanul care trăiește la limita dintre cer și ape: Nu mi s-a părut nimic greu atunci

Aviația navală românească a revenit în forță, iar Grupul 256 Elicoptere din subordinea Comandamentului Flotei Viceamiral Vasile Urseanu este un exemplu clar al succesului și determinării. 

 

Echipaje de elită

 

Cu o experiență vastă, acumulată atât în țară, cât și în misiuni externe, piloții și mecanicii de bord își continuă tradiția, formând echipaje de elită, dedicate siguranței și succesului misiunilor încredințate.

 

Acești oameni, împărțiți între zbor și mare, formează o castă aparte, cu o tradiție militară bogată.

 

Formați ca maiștri militari de marină, au acceptat provocarea numită aviație. Alături de camarazii din echipele tehnice de la sol au grijă de bijuteriile lor de suflet, elicoterele IAR-330 Puma Naval. Alături de piloți, și ei ofițeri de marină, au descoperit dragostea de zbor și formează echipaje performante ce au îndeplinit cu succes multe misiuni, potrivit presamil.ro.

 

Botoșăneanul care a adunat peste 1.500 de ore de zbor

 

Maistrul militar clasa I Adrian Buruiană este de loc din Botoșani, are 41 de ani, face parte din promoția 2004 a Școlii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale, specialitatea motoare și instalații electrice navale. A activat pe corveta 264 din Divizionul 50 Corvete. A urmat ca și colegii săi cursul de trecere la aviaţie, la Boboc. Între 2007 şi 2012 a fost încadrat ca specialist celulă motor, echipă ambarcată, apoi a lucrat la hangar. Din 2012 este tehnic de bord şi a adunat peste 1.500 ore de zbor cu elicopterul IAR-330 Puma Naval.

 

 

Adrian Buruiană, Maistru militar clasa I

„Cea mai frumoasă acţiune a mea a fost anul trecut în misiunea Irini, o inserţia unei grupe de forțe pentru operații speciale pe o navă civilă, dotată cu multe macarele, pe o vreme nu aşa bună. A fost adrenalină, provocări multe, dar a venit şi satisfacţia misiunii îndeplinite cu succes. Pentru mine, Grupul 256 Elicoptere este a doua casă. Aici îmbin ce mi-a plăcut în viaţă, marina şi aviaţia. Mi-ar plăcea să vină mai mulți tineri la noi, să transmitem din experiența multă pe care am acumulat-o de-a lungul timpului și în multele misiuni externe.”

 

„Am luat-o ca o provocare”

 

Am făcut liceul militar la Câmpulung Moldovenesc, după care am ales marina militară. Am lucrat trei ani la corvete. Acolo am simţit din plin marinăria, cu tot ce înseamnă ea. Acolo mi-am făcut meseria. Nu am întâmpinat greutăţi. Iniţial, la sfârşitul liceului militar am vrut să mă duc la şcoala de maiştri militari de aviaţie. Peste ani, tot am ajuns tot la aviaţie, dar de data această dată navală. A fost foarte mult de învăţat. Am luat-o ca o provocare, am asimilat informaţiile foarte uşor şi datorită instructorilor de aviaţie de la Boboc, care ne-au motivat foarte bine”, spune maistrul militar clasa I Adrian Buruiană.

 

Aerodromul de la Tuzla și fregatele tip 22 ale Forțelor Navale române sunt locurile de unde decolează și aterizează. A îndeplinit foarte multe misiuni, inclusiv internaționale. Prima sa dislocare în afară țării a fost şi cea mai frumoasă, în 2012, operația UE Atalanta din oceanul Indian, golful Aden și bazinul somalez.