Este posibil ca unii dintre pensionarii în etate din Botoșani să nici nu le mai prindă. Abia la începutul lunii decembrie din acest an se va ști compania care va construi cele 9 tramvaie nou-nouțe destinate municipiului Botoșani. Iar mai apoi, constructorul va avea la dispoziție, nici mai mult, nici mai puțin decât 4 ani de zile pentru livrarea lor.
Tramvaiele vor fi achiziționate prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).
Astfel, în municipiul Botoşani, transportul public de călători va fi suplimentat cu nouă tramvaie, cu lungimea de 18 metri.
Acestea vor fi distribuite pe ruta 101 - cinci tramvaie şi ruta 102 - patru tramvaie.
„Ni s-a comunicat că vom avea 9 tramvaie noi dar stabilirea ofertantului este pe 4 decembrie. Cam așa lucrează Guvernul. Adică adjudecătorul îl aflăm pe 4 decembrie. Ce facem cinci luni de zile? Chiar nu înțeleg. Ni s-a spus: da, aveți nouă tramvaie, bravo Botoșaniul ați scris bine proiectul, ne-ați trimis ce trebuie, dar…”,
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani
Cele 9 tramvaie destinate transportului public de călători vor ava podea 100% coborâtă pe toată suprafața disponibilă pentru pasageri, acționate în curent alternativ, cu echipamente electronice de putere și comandă cu microprocesor, cu recuperare de energie la frânare, cu viteză maximă de circulație de 70 km/oră dar limitată electronic la 50 km/oră.
Tramvaiele vor avea o capacitate totală de 100 de locuri, din care minimum 32 de scaune fixe, nerabatabile alte 6 accesibile din low-floor și cu un spațiu pentru 6 călători pe metrul pătrat.
Tramvaiele vor avea loc special prevăzut pentru cărucioarele destinate copiilor și un loc pentru scaun persoane cu dizabilități. De asemenea, în interior patru locuri trebuie să fie rezervate femeilor însărcinate și persoanelor cu handicap, în apropierea ușilor duble.
„Le-am și văzut în mare parte cum arată (tramvaiele n.r.). Numai că se adjudecă în 4 decembrie. Dacă mai înțelege cineva, ceva. Ori e lipsă crasă de profesionalism. Frică, nu-mi dau seama. Că dacă era frica asta înainte nu se mai întâmpla nimic în orașul ăsta. Am făcut, am fost pârâți, citați, numai că s-au închis toate”,
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani
Proiectul are ca principal obiectiv promovarea mobilităţii urbane durabile prin crearea unui sistem de transport public eficient, ecologic şi modern în oraş.
Ordinul de finanţare a fost semnat pe 3 septembrie 2019, de ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, iar investiţia, în valoare de 71.626.563,49 lei, va fi implementată de MDRAP (în calitate de lider de parteneriat) şi municipiul Botoşani (în calitate de partener).
Perioada de implementare este de 48 de luni.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL: