Tot mai multe focare de pestă porcină la Botoșani: Ce soluţii au autorităţile

Virusul pestei porcine africane (PPA) este în continuare întâlnit pe raza judeţului Botoşani, vizaţi fiind porcii domestici, dar şi cei mistreţi.

 

În urma depistării primelor focare din anul trecut, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani au identificat animalele şi au efectuat controale de specialitate pentru prevenirea răspândirii acestei boli.

 

Anul trecut, au fost înregistrate 12 focare de PPA la porcii domestici, în gospodăriile botoşănenilor. În schimb, în ceea ce priveşte porcii mistreţi, s-au confirmat 19 cazuri de pestă porcină africană.

 

Proprietarii de animale domestice infectate sunt despăgubiţi de către DSVSA, iar animalele sunt sacrificate.

 

Cuantumul unei astfel de despăgubiri diferă de la caz la caz, luându-se în considerare criteriile impuse de legislaţie.

 

,,Valoarea despăgubirilor într-o gospodărie a populaţiei este preţul pieţei şi pentru porc şi numărul de porcine care există în gospodăria respectivă, care sunt ucise în cazul apariţiei pestei porcine africane. Trebuie să menţionăm însă un anumit aspect: dacă gospodăria nu respectă legislaţia privind identificarea porcului, circulaţia porcului, achiziţia sau vânzarea de porc din exploataţie şi nu este comunicată către medicul veterinar pentru a gestiona acest aspect prin hârtiile pe care le emite şi înregistrările care se fac într-o bază naţională de date, aceste despăgubiri nu se acordă. Este specificat în Hotărârea de Guvern 1.214 care spune clar condiţiile în care se pot acorda despăgubiri, atât pe PPA, cât şi pe bolile majore pe care se pot acorda despăgubiri”,

 

Teodor Harabagiu, directorul executiv al DSVSA Botoşani.

 

Cât despre valoarea sumei acordate prin acest serviciu de despăgubire al persoanelor care deţin porcine infectate cu virusul PPA, cuantumul nu este unul standard, ci diferă în funcție de mai mulţi factori.

 

,,Depinde de la o persoană la alta, nu este o sumă fixă. Depinde de perioada în care au fost ucişi porcii, preţul de piaţă al porcului, care de obicei în perioada sărbătorilor creşte, iar în timpul anului este mai mic. Nu este o sumă standard”,

 

a mai adăugat directorul executiv al DSVSA.

 

Teritoriul judeţului Botoşani este pus sub supraveghere privind monitorizarea porcinelor predispuse virusului PPA.

 

La momentul actual sunt desfășurate anchete epideomiologice.

 

(Surso foto: depositphotos)