S-a publicat ordinul! Profesorii NU mai au voie să facă meditații cu elevii de la clase, trebuie să completeze o declarație de intrerese

Toate cadrele didactice trebuie să depună declaraţia de interese până la finalul anului.

 

Obligaţii legale

 

Până la data de 31 decembrie a fiecărui an, toți profesorii au obligația să completeze declarația că nu fac meditații cu elevii de la clasă, potrivit unui ordin publicat, vineri, 19 ianuarie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul nr. 3.051 din 11 ianuarie 2024, document prin care a fost aprobată procedura pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare. Ordinul intră în vigoare de la 1 februarie 2024, potrivit site-ului edupedu.ro.

 

În sistemul de învățământ românesc sunt 212.332 de cadre didactice, potrivit datelor din august 2023 ale Ministerului Educației. Toate aceste cadre didactice, personal didactic de predare, ar trebui să depună această declarație de interese.

 

Practic, în modelul de declarație de mai jos, publicat în Monitorul Oficial, profesorii vor scrie care sunt școlile și clasele la care predau, după care semnează că nu fac „activități de pregătire suplimentară contra-cost pentru elevii de la clasele la care predau”.

În procedură se arată că responsabilul pentru declarațiile de interese și directorul unității de învățământ au obligația verificării concordanței informațiilor specificate în declarațiile de interese, de către persoanele care au obligația de a le completa, cu informațiile transmise compartimentului resurse umane din cadrul Inspectoratului Școlar Județean prin proiectul și planul de încadrare.

 

Necompletarea sau emiterea depunerii, abatere disciplinară

 

Art. 20. — „(1) Nedepunerea declarațiilor de interese în termenele prevăzute de prezenta procedură, precum și nedeclararea activităților de pregătire suplimentară (meditații) pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat personalul didactic de predare sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie abatere disciplinară.

 

(2) Nerespectarea obligațiilor legale, prevăzute în prezenta procedură, de către directorii unităților de învățământ și de către persoanele responsabile cu implementarea prevederilor prezentei proceduri constituie abatere disciplinară.”

 

Meditaţiile contra cost cu elevii de la clasă, strict interzise

 

În noua lege a Educației, care a intrat în vigoare din 3 septembrie, se interzic meditațiile cu elevii de la clasă în două articole: articolul 209 care prevede că printre abaterile disciplinare ce pot fi sancționate se află și desfășurarea meditațiilor cu elevii de la propria clasă și articolul 169 care precizează că profesorul are “obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială“.

 

Edupedu.ro a scris încă din luna august că profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, prevede noua lege a Educației în învățământul preuniversitar. Fiind încadrată ca abatere disciplinară, în acest caz „orice persoană poate sesiza în scris, cu privire la săvârșirea unei fapte ce poate constitui abatere disciplinară, prin înregistrarea sesizării la secretariatul unității de învățământ”, conform legii 198/2023.

 

Amintim că ordinul de ministru privind aprobarea modelului Registrului declarațiilor de interese și procedura de declarare a intereselor ar trebui să fie aprobat până pe 1 noiembrie, conform calendarului oficial cu termenele limită până la care trebuie aprobate actele normative pe noile legi ale educației.

 

(Sursă foto: depositphotos)