(P) Fiecare părinte își dorește tot ceea ce este mai bine pentru copilul său. Ceea ce contează cel mai mult, este sănătatea. Pentru aceasta, trebuie să existe preocupări pentru întărirea imunității. Sistemul imunitar al copilului contribuie la creșterea rezistenței organismului împotriva invadatorilor externi precum bacterii, virusuri, fungi.
Pe măsură ce copiii explorează lumea, fiecare expunere la bacterii, virusuri, ajută la maturizarea sistemului imunitar. Este un proces continuu de adaptare. Unii copii parcurg acest proces mai ușor,alții întâmpină dificultăți, îmbolnăviri repetate. Vrei să știi cum poți contribui la creșterea imunității copilului tău?
Mamele pot întări sistemul imunitar al copiilor încă din perioada de sarcină. Prin placentă, copilul este permanent hrănit cu nutrienți importanți. Astfel, viitoarea mămică trebuie să mănânce sănătos și să se hidrateze suficient. După naștere, alăptarea are o contribuție foarte importantă pentru dezvoltarea imunității nou-născutului. Laptele matern conține anticorpi și alte componente care protejează copilul de infecții în primele luni de viață.
Ulterior, este important pentru copii să aibă un meniu zilnic sănătos, echilibrat, bogat în vitamine, care să conțină multe legume și fructe proaspete, carne slabă, lactate.
Se știe că este recomandat să petrecem cât mai mult timp în aer liber. Dar, nu totdeauna avem timpul necesar. Este important să acordăm atenție acestui lucru, și să ne organizăm în așa fel încât să avem timp de recreere în aer liber sau pentru activități sportive, cu atât mai mult atunci când avem un copil. Fii pregătit cu un cărucior bebe, pe care îl poți achiziționa de pe altex.ro, să te poți bucura de plimbări plăcute împreună cu cel mic, începând chiar la scurt timp după naștere. Momentele petrecute în aer liber, reduc riscurile de îmbolnăvire, pentru numeroase boli.
Suplimentele alimentare trebuie să fie administrate doar la recomandarea medicului, pentru tratarea deficitelor de vitamine și minerale, dar pot fi recomandate și pentru îmbunătățirea funcțiilor organismului. De exemplu, acizii grași de tipul Omega 3, combat procesele inflamatorii din corp și susțin activitatea normală a sistemului imunitar. În plus contribuie la dezvoltarea creierului. Alte suplimente benefice, frecvent recomandate sunt: Vitamina D, Vitamina C, Zinc, probiotice etc.
Pentru o imunitate bună și pentru o dezvoltare armonioasă, copiii au nevoie de somn suficient. Însă, dacă cei mici nu se odihnesc atât cât este necesar, organismul își pierde din capacitatea mecanismelor de apărare, imunitatea scade, iar recuperarea în cazul bolilor este mai anevoioasă. Bebelușii de până într-un an au nevoie de 12-16 ore de somn, copiii de 1-2 ani au nevoie de 11-14 ore, preșcolarii de până la 5 ani, 10-13 ore, copiii de la 6 la 12 ani, au nevoie de 9-12 ore de somn, iar adolescenții, 9-11 ore.
Atâta timp cât tu respecți regulile de igienă, cel mai probabil și copilul le va respecta, prin imitație. Chiar și copiii mici trebuie încurajați să adopte obiceiuri simple, cum ar fi spălatul pe mâini înainte de masă.
Așadar, putem contribui semnificativ la întărirea imunității, prin alimentație sănătoasă, desfășurarea a cât mai multor activități în aer liber, prin asigurarea unui somn de calitate, prin respectarea regulilor de igienă etc. Exemplul personal ajută la însușirea bunelor obiceiuri de către copil. În plus, un mediu securizat, confortabil, iubitor, ajută la o dezvoltare armonioasă.
Sursa foto: pexels.com