Ţiprigan ameninţată cu procese de soţia unui profesor pensionat - VEZI motivul

 

Soţia unui cadru didactic din comuna Todireni, judeţul Botoşani aflat momentan la pensie s-a prezentat în dimineaţa zilei de luni 10 octombrie 2011 la sediul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) pentru a solicita… salarii compensatorii din partea sindicatului. Femeia consideră că soţul său care a contribuit timp de patru decenii cu cotizaţii la sindicat ar avea dreptul la până la 10 salarii compensatorii la momentul ieşirii din câmpul muncii.
Ea şi-a spus oful conducerii organizaţiei sindicale însă a rămas surprinsă când a constatat că solicitarea sa nu poate avea sorţi de izbândă.  Explicaţia primită a fost faptul că, banii proveniţi din cotizaţiile membrilor sunt folosiţi pentru apărarea drepturilor membrilor de sindicat prin procese deschise în instanţă, iar singurul beneficiu oferit de sindicat este oferirea unui premiu de 150 de lei şi a unei mese festive, însă nici într-un caz între două şi zece salarii compensatorii. „Noi nu suntem cei care dispunem de fonduri uriaşe că doar fondurile vin din cotizaţii şi aceşti bani unii înţeleg că noi i-am strânge şi ar trebui să îi dăm la urmă când se pensionează că au contribuit, este o falsă impresie pentru că premierea se face de către angajator, de către şcoala unde a lucrat şi vin după cum bine ştiu şi colegii noştri vin de la primării”, susţine Maria Ţiprigan, preşedinte SIP.
„Pe vremea cu Ceauşescu primeau o punguţă cu creioane”
Supărată de faptul că nu a reuşit să obţină suma solicitată femeia din Todireni a făcut cale întoarsă nu înainte de a-i transmite Mariei Ţiprigan că îşi va căuta dreptatea în instanţă. „Nu este cazul să dăm curs unor concepţii greşite cum e doamna care a venit azi, eu am încercat să îi explic cadrul legal, dar oamenii de genul doamnei care mai şi ameninţă chiar mă lasă cu un gust amar că noi am făcut de-a lungul anilor, o fi muncit 40 de ani dar comunismul a căzut de 20 de ani. Pe vremea lui Ceauşescu li se dădea la sfârşitul anului o punguţă cu nişte creioane şi nu mai zicea nimeni nimic, acum democraţia este prost înţeleasă. Este primul caz, nu mi s-a mai întâmplat aşa ceva, niciodată nu mi s-a mai întâmplat să vină cineva să ceară de la sindicat două sau nouă salarii”, a mai spus Maria Ţiprigan.
Gabriela ERDIC