Scandalul salariilor de la Apaserv, un nou episod, „sporuri date pe uşa din dos

 

Punctul cel mai delicat atins în cadrul şedinţei Asociaţiei de Dezvoltare Intracomunitare „Aqua Botoşani” de luni, 10 octombrie a fost de departe subiectul privitor la drepturile financiare de care beneficiază salariaţii societăţii Nova Apaserv.

"Fraierii de la judeţ sau de la primării vor acoperi golurile care le facem noi"
Deşi pe de o parte directorul general al societăţii susţine că propriul salariu este reglementat prin lege, iar alţi reprezentanţi ai unităţii dau vina pe presa locală că ar publica date „trunchiate” despre aceste venituri şi lucrează intens la „drepturi la replică”, se pare că acest aspect nu este tocmai străin şefilor judeţului sau unor primari din teritoriu. Chiar Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean a avut un atac dur cu privire la modul în care decurge activitatea din cadrul societăţii pe care o are în subordine şi care se îndreaptă uşor pe urmele fostei Apa Grup. „Sunt de acord cu ideea de „aceeaşi Mărie dar cu altă pălărie” care a fost exprimat aici în mod plastic de dl. primar Capotă de la Mitoc dar numai în ceea ce priveşte tendinţa operatorului de a merge exact pe acelaşi drum pe care a mers dintotdeauna. Îmi pare rău că, cei de la societatea comercială nu au conştientizat, deşi aveau datoria să o facă, că datele problemei sunt cu totul altele şi nu mai trebuie să meargă pe ideea că tot ce se încasează, se ia acasă, că fraierii de la judeţ sau de la primării vor acoperi golurile pe care le facem noi”, a declarat Mihai Ţâbuleac, preşedinte CJ.

Preşedintele CJ susţine că a solicitat deja consiliului de administraţie din cadrul societăţii aplicarea unor măsuri prin care să fie reduse salariile şi totodată să fie stopate pierderile cu precizarea că, în cazul în care acestea nu vor fi concretizate şi în realitate va iniţia un proiect de hotărâre prin care să solicite schimbarea membrilor acestei structuri. „Nu trebuie să suporte populaţia municipiului şi judeţului Botoşani ineficienţa unor oameni care de la revoluţie încoace au acţionat în cadrul operatorului de apă după principiul „se poate şi aşa” şi mai presus de orice nu putem risca acest program de investiţii pe fonduri de coeziune de 127 de milioane de euro. Dacă operatorul nu îşi echilibrează veniturile cu cheltuielile, nu este în stare să implementeze proiectul”, a mai spus preşedintele CJ.
„Au venit pe uşa din dos şi şi-au pus sporuri”
Mihai Ţâbuleac a avut totodată un atac dur şi în privinţa directorului de la Nova Apaserv cu privire la acordarea unor drepturi financiare care nu par a-şi avea rostul. „De nu ştiu câte ori l-am întrebat de dl. Georgescu, d-le dacă ar fi SRL-ul dumitale ai fi dat spor de fidelitate de 10% după ce ţi-a raportat pierdere compartimentul de contabilitate? Păi dânsul aşa a făcut. În afară de măsurile pe care le-am cerut şi care astăzi s-au reflectat în acest nou regulament, să ştiţi că am mai cerut o măsură consiliului de administraţiei, să reanalizeze sporurile astea, pentru că le-am pus condiţia să nu ia salariu decât condiţionat cu producţia. Dar au venit pe uşa din dos şi şi-au pus sporuri şi au ajuns la o cotă de aproape 70% fond de salarii ponderat din fondul de exploatare”, a mai spus preşedintele CJ.
Preşedintele CJ a fost completat de primarul Cătălin Flutur care a adăugat că, singura motivaţie pentru salariaţii de la societatea de furnizare a apei ar fi plata în funcţie de realizările efectuate în activitate şi nu o reducere imediată a drepturilor salariale. „Eu cred cu tărie că dacă vor fi plătiţi în funcţie de realizări de la directorul general şi până la ultimul instalator, cred că atunci fiecare dintre cei de acolo va fi motivat. Nu o să mai închidă ochii la un branşament făcut nu ştiu cum pe care îl ştie numai dl.  maistru, nu o să mai închidă ochii la faptul că sunt pierderi şi curge apa într-un loc. D-le am realizat planul 70%, atunci 70% ia salariu toată lumea. Este se pare un motiv de motivare, dacă le tăiaţi salariul acum probabil nu o să mai muncească nimic”, a declarat şi primarul Cătălin Flutur.
Gabriela ERDIC