Cel mai tare bancher din America se trage din… Botoșani!

Fostul preşedinte al Rezervelor Federale Americane (banca centrala ), Alan Greenspan, a subliniat că dacă perioada dobânzilor negative continuă, lumea financiară se va distorsiona, scrie Ziarul Financiar.

 

„Nu aş spune periculos, dar clar neproductiv” , a spus celebrul bancher american intr-un interviu acordat Bloomberg. Exemple recente de economii ce au recurs la o asemenea strategie monetara sunt Suedia in 2009-2010 si Danemarca in 2012. In prezent, Banca Centrala Europeana practica dobânzi negative in relatia cu băncile comerciale. Fed a evitat să practice o dobândă negativă in criză, preferând să se oprească la „zero”.  În România, guvernatorul Mugur Isărescu a spus că BNR se va lupta ca dobânzile la lei să nu ajungă negative. La euro, băncile din România practică deja dobânzi negative la depozite.

O dobândă de politică monetară negativă este o măsura monetară neconvenţională în care banca naţională a unei tari foloseşte instrumente de ordin monetar pentru a stimula lichiditate pe piaţă si a alunga banii din bănci, ca sa se ducă in consum şi să ridice creşterea economică. În perioade deflaţioniste, gospodăriile si companiile tind, in loc să cheltuiască, să economisească. Rezultatul este o scădere puternică a cererii agregate, care generează o ieftinire a bunurilor şi serviciilor, care la rândul ei antrenează o prăbuşire a producţiei şi un şomaj accentuat. Alan Greenspan (90 ani) a ocupat funcţia de preşedinte al Fed din anul 1987 pana in 2006, fiind al doilea cel mai longeviv bancher central din istoria Statelor Unite, dupa William McChesney Martin. Tatăl lui Greenspan a fost originar din România, zona Botoşani.