Terapie prin croșetat și împletituri pentru persoanele cu nevoi speciale din Dorohoi - GALERIE FOTO

La Centrul de Asistenţă şi Îngrijire din Dorohoi se desfăşoară aproape în fiecare zi activităţi de terapie ocupaţională pentru persoanele instituţionalizate.

 

Lucrează sub supravegherea personalului de specialitate

În medie un grup de cinci femei lucrează sub supravegherea personalului de specialitate la diferite obiecte împletite, croşetate, decorative sau mici reparaţii la obiectele vestimentare la maşina de cusut. Toate aceastea se desfăşoară într-un cadru amenajat şi dotat.
„Activităţile de recuperare a persoanelor cu nevoi speciale, constituie una dintre cele mai complexe şi primordiale acţiuni întreprinse într-un centru de îngrijire şi asistenţă, în care de cele mai multe ori o persoană îşi petrece o perioadă lungă din viaţa biologică. Aici la Dorohoi activitatea de recuperare este centrată pe fiecare beneficiar al serviciilor pe care noi le oferim, în conformitate cu Planul individual de intervenţie şi al Planului personalizat de recuperare” a afirmat psihopedagogul Iulian Azoiţei, directorul centrului.

Două ore petrec femeile în sală

Clubul de activităţi culturale şi de socializare este în acelaşi timp şi sală pentru terapie de recuperare (ocupaţională, meloterapie, art-terapie). Aproximativ două ore petrec femeile în această sală, cu o atmoseră caldă, cu fundal muzical adecvat, câteodată se uită de noţiunea timpului. Sala are multe plante decorative, un acvariu cu mulţi peşti coloraţi, aparatură audio şi de jur împrejur sunt expuse lucrările doamnelor. Acestea au realizat până acum fel de fel de veste, huse pentru scaune, păturele împletite, feţe de masă crosetate, obiecte vestimentare de dimensini mici. Dintre obiectele decorative vedem expuse şi pe holurile instituţiei tablouri din materiale textile şi pănuşi de porumb, felicitări. Acum câţiva ani, cu anumite ocazii câteva obiecte au fost expuse şi la Botoşani, iar cei interesaţi le puteau achiziţiona contra cost.

”O astfel de activitate îl rupe pe individ pentru câteva ore de realitate”

Rezultatul unor asemenea activităţi duce la obţinerea unei stări pozitive, satisfacţia unui lucru realizat din plăcere, nu din obligaţie, care dă persoanei asistate un sentiment de unitate socială, cultivându-se astfel la fiecare individ abilitatea nativă, talentul şi priceperea. O astfel de activitate îl rupe pe individ pentru câteva ore de realitatea instituţională în care îşi duce existenţa şi îl plasează în mediul din care provine sau în care aspiră să se reîntoarcă- familia” a adăugat Iulian Azoiţei.
Mihaela AMARINE

[[galerie-foto]]
CITEȘTE:
 Au dat-o-n mintea copiilor : UITE locul în care pe oameni îi chema X sau Y : GALERIE FOTO