Teorie macabră lansată de un expert în servicii funerare: Ce se va întâmpla cu trupurile morților înmormântați în saci din plastic

Protocolul de manipulare a cadavrelor în caz de deces în urma infectării cu SARS-CoV-2 este extrem de strict și nu există derogări în astfel de situații.

 

Sebastian Cocoș, președintele Asociației Funerare Române, cu experiență de peste zece ani în domeniul pompelor funebre, lansează o teorie legată de modul în care se înmormântează oamenii infectați cu noul coronavirus.

 

Acesta a explicat că, în astfel de cazuri, cadavrul unei persoane care a decedat ca urmare a infecției cu noul coronavirus se introduce complet dezbrăcat în doi saci din plastic, sigilați, iar după fiecare manevră se dezinfectează cu produse biocide, apoi este depus în sicriu, care va fi și el sigilat. Personalul care manipulează cadavrele nu are voie să se atingă de corp fără costum special cu înaltă protecție, iar cadavrul nu poate fi îmbălsămat.

 

"Cadavrul defunctului este preluat de la morgă și transportat direct la cimitir, în condiții foarte stricte, fără să mai fie depus la capela sau la biserică",

Sebastian Cocoș, președintele Asociației Funerare Române

 

Acesta susține că există riscul ca, din cauza huselor din plastic închise etanș, cadavrul să nu mai urmeze procesul firesc de putrefacție, din lipsă de oxigen. În plus, nu toți sacii mortuari în care sunt introduse cadavrele morților de COVID-19 sunt biodegradabile, acestea fiind foarte scumpe, susține Cocoș. În aceste condiții nu este clar ce se va întâmpla în cimitire peste ani, având în vedere că un cadavru înhumat în saci din polipropilenă ar putea să între într-un proces de saponificare care îl "conservă".

 

 

”Putrefacția ține de foarte mulți factori”

 

Teoria adusă de Sebastian Cocoș este însă contrazisă de profesorul Vladimir Beliș, fostul director al Institutului de Medicină Legală "Mină Minovici" din București. Acesta susține că există mult mai mulți factori care produc putrefacția unor cadavre.

 

"Putrefacția ține de foarte mulți factori, nu numai de lipsa de oxigen. Este vorba în primul rând de temperatură, de uscăciunea solului, sunt mult mai multe aspecte. Eu cred că sacii din plastic nu o întârzie, mai degrabă o accentuează, depinde dacă a fost dezinfectat sau nu, dacă a fost formolizat, sunt mulți parametri de luat în seamă și este greu să dai un verdict așa numai pe niște afirmații care nu au, singure ele, izolat, relevanță",

Vladimir Beliș, fostul director al Institutului de Medicină Legală "Mină Minovici"

 

În România, până în prezent, au decedat peste 24.500 de persoane diagnosticate cu infecția SARS-CoV-2 și care au fost înhumate conform protocoalelor în vigoare.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store