Telefon “înroşit” la ambulanţă de gravide şi beţivi

 


Mii de botoşăneni au apelat în primele două luni ale acestui an numărul unic de urgenţă 112, pentru a solicita ajutorul cadrelor medicale de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă. Potrivit conducerii acestei unităţi, de la an la an, aceste apeluri sunt într-o continuă creştere, astfel încît activitatea medicilor sau ambulanţierilor este desfăşurată la foc automat. Numai în luna ianuarie a anului în curs, peste 3.200 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală, în timp ce în februarie, solicitările au fost de aproximativ 3.000. „Paleta intervenţiilor este foarte diversă, în mod deosebit deci noi rezolvăm urgenţele medicale, urgenţe medico chirurgicale, dar şi acutizările la bolnavii cronici, în special cardiacii şi cei cu probleme respiratorii, la cei din urmă a fost perioada de vîrf, pentru că a fost frig, a fost ceaţă, mai sunt multe cazuri de accidente cardio vasculare”, a declarat Nicuşor Curteanu, şef SJA.

Puşi pe drumuri de beţivi

De asemenea un număr însemnat de apeluri, într-un procent estimativ de 10% au fost referitoare la persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice, căzute pe stradă şi care atrăgeau atenţia trecătorilor care au apelat numărul de urgenţă. Sigur, un număr însemnat sunt alcoolicii şi ei ne solicită foarte des, de cele mai multe ori este căzut în stradă, iar noi nu putem să facem diferenţă, noi tratăm omul, pentru că între un bolnav diabetic care cade în stradă şi unul băut, pentru noi nu este diferenţă, nu are importanţă cauza”, a mai afirmat Nicuşor Curteanu. Nu în ultimul rînd, ambulanţele au fost solicitate în cazul femeilor însărcinate, cu precădere cele din mediul rural.
Au fost chiar foarte multe naşteri în această perioadă în primele două luni de zile, mai ales de la sate, în mod deosebit zonele Săveni, Truşeşti, dar solicitările se încadrează în cererile normale, nu am putea spune că sunt în scădere”, a mai spus Nicuşor Curteanu.
În schimb, partea bună este că au scăzut numărul apelurilor anonime false, dat fiind şi faptul că acestea sunt filtrate odată cu înfiinţarea numărului unic de urgenţă 112. Şeful SJA a afirmat că, în acest sens, angajatele de la dispecerat au fost iniţiate în a pune anumite întrebări suplimentare prin care să depisteze persoanele rău intenţionate care urmăresc să pună pe drumuri ambulanţele şi cadrele medicale.