O NOUĂ taxă pentru şoferi, în loc de timbrul de mediu

Coaliţia de guvernare va propune introducerea eco-vignetelor, a anunţat, vineri, ministrul Mediului, Daniel Constantin.

 

Eco-vigneta  ar urma să aibă un cost estimat în funcţie de gradul de poluare al autoturismului, iar decizia introducerii lor pe raza localităţilor va aparţine autorităţilor publice locale.

"Am prezentat colegilor din coaliţia de guvernare câteva propuneri pentru înlocuirea timbrului de mediu. Intenţia noastră a fost şi rămâne aceea să facem tot posibilul ca în perioada următoare să degrevăm cât mai mult populaţia de ceea ce înseamnă taxe şi impozite. Plecând de la acest considerent, sigur că nu vom înlocui taxa de timbru pe care am avut-o cu o altă taxă, ci cu un concept pe care începem să-l introducem gradual. În perioada imediat următoare vom pregăti legislaţia, aşa cum ea a foat agreată şi cum va fi reformulată în grupul de lucru de la nivelul Ministerului Mediului, să introducem acel certificat de calitate a aerului, acele vignette de care s-a vorbit în această perioadă, care vor avea un cost redus. Acele vignete vor fi, dacă vreţi, o analiză a autoturismelor care vor circula în funcţia de gradul de poluare", a declarat ministrul Mediului, Daniel Constantin.

El a mai spus că va fi creat cadrul legislativ, astfel încât autorităţile publice locale să decidă în perioada imediat următoare dacă vor introduce o anumită taxă pentru aceste maşini sau nu.

"Va fi un certificat de calitate a aerului sub formă de eco-vignete. Acestea vor fi eliberate atunci când maşinile merg să facă inspecţia periodică, costurile vor fi minimale, doar costurile de printare a acestor ecovgnete, după care, sigur, prin cadrul legislativ pe care îl vom crea autorităţile publice locale vor fi cele care vor hotărî o eventuală taxă sau nu", a precizat Daniel Constantin.

El a mai spus că Ministerul de Finanţe analizează modalitatea de schimbare a impozitului pe autoturisme.

"Dacă se va ajunge la o concluzie, Ministerul de Finanţe va prezenta acest lucru. În momentul de faţă impozitul pe autoturisme se plăteşte la nivel local şi el se bazează doar pe capacitatea cilindrică. Există o discuţie dacă nu ar trebui ca acest impozit să ia în calcul şi norma de poluare şi emisiile de CO2. Asta e discuţia, nu neapărat că ar creşte sau ar scădea. Astea sunt lucruri care se vor analiza în perioada următoare. Dacă se va ajunge la o concluzie, o vor prezenta dânşii. Deocamdată, discutăm doar despre ipoteze", a menţionat ministrul Mediului.

(Sursa: România Tv)