Tânăra din Botoșani care a renunțat la avocatură și a luat viața de la zero: Dincolo de frici, de îndoieli, asumă-ți riscuri, intră în joc și învață din mers! - FOTO

Patru ani de facultate și unul de master, 12 de practică în avocatură, multe nopți nedormite și multe compromisuri.

 

După toate acestea, a avut curajul de a ieși din zona de confort și de a o lua de la zero. De a se reinventa și de a face ceea ce îi place. Oana Birsescu a pornit în antreprenoriat cu multă speranță și inocență și nu s-a descurajat când realitatea s-a dovedit alta. Provocările au fost multe la început, dar asta nu a oprit-o să meargă mai departe, să învețe, să testeze, să experimenteze, să găsească soluții.

 

”Începutul a fost greu, foarte greu. Fiecare ban câștigat a fost și este reinvestit în business. Drumul este extraordinar și intens. Am trecut de la toate stările: bucurie, plâns, dezamăgire, frustrare și senzația că urc cele mai înalte culmi”, mărturisește Oana Birsescu.

 

Despre trecerea de la avocatură la antreprenoriat, greutățile reconversiei și învățăturile acestei perioade, povestește Oana Birsescu pentru iqads.ro.

 

 

 

S-a născut în Botoșani, ”într-o familie absolut modestă, înconjurată cu multă iubire”. A absolvit Liceul ”A.T. Laurian” din Botoșani - profilul bilingv engleză-franceză, apoi Facultatea de Drept la Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iași. A obținut chiar și o bursă de studii în anul 4 în Viena, unde a avut ocazia să facă stagiu de practică la una dintre cele mai renumite case de avocatură din Austria.

 

Când a revenit în țară și s-a angajat în București. Timp de 12 ani a activat ca avocat. În acest timp a urmat un master în Dreptul Afacerilor, la Facultatea de Drept București.

 

Recunoaște că facultatea și, ulterior, meseria de avocat de business i-au creat ”background-ul de antreprenor”.

 

După ce a devenit pentru prima oară mamă, și-a dat seama că nu mai poate petrece nopți lungi la birou și weekenduri lucrând. A realizat că are nevoie de un echilibru și de mai mult timp pentru familie.

 

Astfel că, în 2020, a devenit antreprenor.

 

”După nașterea copiilor, am simțit nevoia de o schimbare, de a evada din mediul de lucru, din avocatura de business. Orele lungi petrecute la birou și lipsa de înțelegere și susținere față de mame m-au împins să mă reinventez și să îmi dezvolt marea mea pasiune: bijuteriile. Mi-am dorit dintotdeauna să îmi exprim sensibilitățile și să le materializez cumva. Aveam de mică tragere spre latura artistică, spre frumos, însă în școala românească am pus accent pe alte domenii. Mi-am dorit să fiu avocat cu ștaif pentru că părea important. Însă mi-am dat seama că altele sunt lucrurile care mă împlinesc”, povestește tânăra.

 

Astfel că, în momentul în care a devenit mamă a doua oară, a renunțat la carieră și a făcut un ”change profesional”. Și-a făcut curaj și a devenit antreprenor.

 

”Soțul meu a avut un rol esențial pentru că m-a încurajat, a crezut în idee și m-a sprijinit necondiționat. El împreună cu fetițele mele mi-au dat aripi, au devenit principala mea motivație pentru a porni afacerea. Cochetam cu ideea de a-mi deschide propriul business de mulți ani, însă perfecționismul și lipsa de timp au amânat acel moment până la a doua sarcină, când știam că nu mai pot lucra ca avocat. Mi-a luat un an până să pun cap la cap toate detaliile de producție, branding, packaging și multe alte detalii de business”.

 

A învățat din mers și recunoaște că încă are multe de învățat. De la cum comunici cu clientul, cum îți cunoști clientul, ce își dorește clientul până la ultimele detalii de împachetare a unui cadou.

 

”Este un domeniu foarte vast și competitiv, întotdeauna este ceva nou de învățat și inovat dar având pasiune pentru ceea ce faci totul devine mult mai ușor. Este ca o călătorie într-un tărâm magic, fascinant. Creativitatea, pasiunea și inspirația cred că sunt esențiale în acest domeniu”.

 

 

 

 

Sfaturi pentru antreprenorii aflați la început

 

”Aș sfătui orice antreprenor la început de drum să-și descopere pasiunea și să aibă curaj să o urmeze. Dincolo de frici, de îndoieli să-și asume riscuri, să intre în joc și să învețe din mers. Nota personală este super puterea noastră în această lume invadată de consumerism. Fiți voi înșivă, cu cât veți fi mai autentici, clienții vă vor alege. Oamenii caută autenticitatea, iar clienții sunt de fapt imaginea noastră în oglindă. Noi oglindim clienții noștri având aceleași nevoi, credințe, emoții, probleme, de ce nu?”, a transmis Oana Birsescu. Material integral pe iqads.ro...