Tabloul întâlnirii dintre botoșăneni și șeful din capitală, ca o glumă: replici ironice, îmbulzeală în cuvinte, răspunsuri amânate, oameni nemulțumiți

Dialogul de la Botoșani între președintele Autorității Naționale pentru Retrocedarea Proprietăților (ANRP), George Băeșu și botoșănenii cu dosare deschise la instituția pe care acesta o coordonează, a fost mai mult un schimb de replici aruncate ca un bici pe spinarea calului.

 

„Dosarul este pe rol, dosarul este pe rol”

Vreme de două ore, în sala „Nicolae Iorga” a Prefecturii Botoșani, unde a avut loc întâlnirea, s-au discutat legi și s-au deschis dosare pe care s-a pus praful în rafturile de la ANRP. Oamenii, majoritatea trecuți de prima etate, au solicitat răspunsuri cu privire la procesele lungi în care au fost obligați să intre pentru a-și primi înapoi terenurile sau pădurile care le cuvin de drept.
Beneficiarii și-au pierdut răbdarea când întrebările lor au fost retezate din fașă. „Din 2007 tot solicit răspuns și mi se spune, ca o placă stricată, «dosarul este pe rol, dosarul este pe rol»”, anunță nemulțumit unul dintre vârstnici.
O altă femeie ia cuvântul și, sfioasă, spune că așteaptă banii din 2008. Se dau telefoane, se verifică prin cască și dintr-o dată femeia este lămurită: „în trei luni vă veți primi banii, doamnă”, i se spune. A mai auzit asta și acum câțiva ani.

Oamenii n-au înțeles „lămuririle” lui Băeșu

Cu aceleași speranțe de rezolvare miraculoasă a propriilor cazuri, vin și ceilalți participanți la dialog.
O doamnă se așează la masa ovală și stă acolo aproape 40 de minute. Asistă neputincioasă la săgețile care se aruncă în sală între George Băeșu și cetățenii nemulțumiți care își cer drepturile.
„Pe mine tot nu m-ați lămurit”, îndrăznește să spună într-un final. În sală încă „se aruncă cu arcul”.
Președintele ANRP explică mult. De la începutul întâlnirii a menționat că nu este prezent la Botoșani în vizită electorală, dar mai scapă câte un trandafir pe masă. „ANRP-ul lui Macovei a dat peste patru miliarde de lei și cel al lui Ponta verifică legalitatea acestor dosare acceptate”, spune la un moment dat oficialul de la București.



Prezent în sală a fost și Marius Cristescu, fost consilier local la Botoșani.
Cuminte ca un școlar, acesta a ridicat două degete ca să-și prezinte problema. S-au pus paie pe foc. Totuși, curajul pe care fostul consilier l-a avut în fața reporterilor când și-a prezentat cazul nerezolvat de 14 ani, a pierit undeva în schimbul dur de replici politice purtate cu președintele ANRP.
S-a vorbit din toate colțurile sălii „Nicolae Iorga” și nu s-a rezolvat nimic. Explicațiile lungi ale trimisului Guvernului au rămas prinse printre scaunele de catifea, căci la urechile cetățenilor n-au ajuns: „ați înțeles? V-am lămurit, oameni buni?”. Oamenii buni dau din cap. N-au înțeles nimic.
CITEȘTE:
Șeful retrocedărilor fuge de răspunsuri incomode: Dacă se schimbă Guvernul... se mai respectă legea? FOTOGALERIE & VIDEO