Peste 300 de bugetari au participat sîmbătă dimineaţă la una din cele mai mari acţiuni de împădurire desfăşurată la Botoşani. Angajaţi ai Armatei, Prefecturii, Poliţiei, Jandarmeriei, Poliţiei de Frontieră, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Penitenciarului, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Inspectoratului Şcolar, Direcţiei de Cultură şi, bineînţeles, ai Direcţiei Silvice, s-au întîlnit la ora 9:00 în Piaţa Revoluţiei, de unde s-a plecat în coloană oficială în zona Lebăda. În spatele vilelor din acea parte a oraşului erau pregătiţi deja peste 5.000 de puieţi şi o suprafaţă de un hectar. Reprezentanţii Direcţiei Silvice au efectuat un instructaj, în care s-au precizat inclusiv ce înseamnă „rădăcina” şi care este „tulpina”, după care s-a trecut la treabă. La faţa locului a sosit şi primarul Cătălin Flutur. Unii bugetari au venit la plantat împreună cu copiii, alţii s-au folosit de mănuşi pentru a nu-şi murdări mîinile, alţii şi-au luat chiar şi provizii, iar ISU a avut un stand special cu apă.
Şefii, în general, nu s-au prea îngrămădit la săpat, majoritatea motivînd ori că nu au unealtă, ori că au plantat deja pînă ce să ajungă jurnaliştii prin zona lor.
„Un semnal pentru viitorul copiilor noştri”
Iniţiativa aparţine prefectului, care după ce a participat la o plantare împreună cu edilul şef în Parcul Mihai Eminescu, a hotărît declanşarea unei acţiuni mai ample.
„Am spus încă de atunci că vom face o acţiune serioasă, consider că aceasta este o acţiune serioasă. Un hectar de pădure poate nu înseamnă foarte mult, dar ţinînd cont că judeţul nostru este printre cele codaşe la suprafeţele împădurite, cred că este un semnal foarte important pentru toate autorităţile publice locale şi vorbim în speciale de primării să urmeze acest exemplu. Această mobilizare de forţe, pînă la urmă, nu face altceva decît să dea un semnal pentru viitorul copiilor noştri”, ne-a declarat
prefectul Cristian Roman. Aceasta a precizat că întreaga acţiune este absolut voluntară şi a ţinut să mulţumească tuturor celor care au participat la ea.
Pronostic : 8 din 10 copaci vor trăi
Silvicultorul şef al judeţului era satisfăcut de modul în care oamenii îşi făceau treaba.
„Văd că se lucrează bine. Cred că ne încadrăm în instrucţiune, undeva peste 85%. Pierderi vor fi, clar, în operaţiunea de transportare a puieţilor din pepinieră în şantier există un şoc fiziologic şi sunt pierderi normale”, a afirmat
Gabriel Amitrului, directorul Direcţiei Silvice.
S-a ales amintita zonă pentru a fi mai aproape de oraş. 70% s-a plantat stejar şi cîte 10% cireş, tei şi paltin.
ţ