Suntem în pragul unei invazii? Numărul cetăţenilor mușcaţi de căpușe crește ALARMANT

De la jumătatea lui aprilie, din ce în ce mai multe persoane ajung la camerele de gardă mușcate de căpușe.

 

În unele județe, numărul cazurilor s-a dublat deja față de anul trecut. După ce în anii trecuți am avut o invazie de gândaci urât mirositori, dar inofensivi, anul acesta am putea să ne trezim cu una de căpușe, extrem de periculoase, atrag atenția medicii care se confruntă cu mai multe cazuri decât în perioadele similare ale anilor precedenți.

„Fenomenul, să știți, e endemic în zona mediteraneeană și în cea balcanică. Luați în considerare faptul că avem o vară timpurie, e foarte cald și e umezeală, la care se adaugă aceste multe zile care au fost libere. Lumea a ieșit la iarbă verde, dar nu a respectat regulile elementare. La pădure te îmbraci adecvat, te dai cu spray contra căpușelor și nu te duci unde vegetația crește nestăpânită”, arată conf.dr. Tudor Ciuhodaru care spune și că doar în ultima săptămână a tratat personal, la Iași, 24 de astfel de cazuri.

Cazurile cresc de la o zi la alta

 

În Capitală, de la începutul lui mai, zeci de bucureșteni și ilfoveni mușcați de căpușe trec zilnic pragul Institutului „Prof.Dr. Matei Balș”.

„Da, a început sezonul lor și numărul cazurilor crește”, a confirmat purtătorul de cuvânt al spitalului de boli infecțioase, dr. Gabriel Popescu.

Asta în ciuda faptului că Primăria Capitalei a început, încă din 18 aprilie, campania de combatere a țânțarilor și căpușelor. La Sibiu sunt, deja, de două ori mai multe cazuri ca anul trecut. De la începutul anului și până pe 29 aprilie au fost înregistrate 234 de persoane mușcate de căpușe, față de doar 100 în perioada similară a lui 2017.

 

La urgență, în minivacanța de 1 mai

 

În ziua de 1 mai, la Bacău și Vaslui, au ajuns la Spitalele Județene aproape 30 de persoane mușcate de căpușe, iar la Urgență la Botoșani alte 16. Minivacanța n-a fost cu noroc nici pentru 44 de prahoveni care au ajuns la Boli Infecțioase după ce au constatat că insectele parazite se hrăneau din sângele lor.

 

Și mai grav e în orașele unde nu s-a făcut nicio dezinsecție până în acest moment. Spre exemplu, la Buzău, unde campania contra căpușelor începe pe 12 mai, doar în ultima perioadă au fost înregistrate 100 de cazuri și, din păcate, la două dintre ele a fost confirmată boala Lyme. La Timișoara s-a dublat, sezonul acesta, numărul persoanelor care au fost mușcate de căpușe.

 

Dacă anul trecut, la final de mai se înregistrau 60 de „victime”, unele la care s-a confirmat inclusiv diagnosticul cu Boala Lyme, în 2018, până în prezent, au fost înregistrate deja peste 110 cazuri de înțepături, informează Evz. În orașul de pe Bega abia acum o săptămână s-au efectuat stropiri pentru dezinsecție, după trei ani în care administrația publică locală nu a avut contract cu nicio firmă de specialitate, ajungând în situația aceasta în urma unei licitații contestate.

 
download from google play download from apple store