Statul tras în piept de sărăcimea din Botoşani cu 1,6 miliarde lei

 

Sute de asistaţi social din judeţul Botoşani sunt datori statului. Şi asta deoarece, timp de o anumită perioadă de timp, au beneficiat de ajutoare financiare în mod ilegal, suma totală ridicîndu-se la nici mai mult nici mai puţin de 160.000 de lei noi. Vina ar aparţine primăriilor din teritoriu care ar fi instrumentat în mod incorect dosarele la ajutoare sociale şi  cele de la alocaţii complementare.
Neregulile depistate precum şi debitele create au fost scoase la iveală de către Curtea de Conturi care a efectuat un amplu control la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale, începînd cu luna iulie a anului în curs. Mai exact, debitele au fost create de persoane din judeţ care beneficiau atît de ajutoare sociale cît şi de alocaţii complementare. Conform legislaţiei în vigoare, persoanele care beneficiau de alocaţii complementare dar şi de ajutoare sociale, la valoarea primului ajutor mai primeau un procent de 25%. Acest procent nu se mai acordau însă celor care ieşeau de la plata ajutorului social. În acest sens, angajatul Primăriei care se ocupa cu gestionarea acestor ajutoare financiare de la stat, aveau obligaţia, conform legii de a emite dispoziţii de înştiinţare a AJPS în privinţa modificărilor operate, adică retragerea ajutorului social plătit din bugetul administraţiilor publice locale. Lucru care nu s-a întîmplat şi în realitate. „Alocaţia complementară este plătită de AJPS pînă la 1 ianuarie 2011, primăria plătea ajutorul social, dacă aceeaşi familie beneficia şi de alocaţie complementară şi de ajutor social, cuantumul la alocaţia complementară era mărit cu 25%, pe baza faptului că era beneficiar şi de ajutor social”, a declarat Sebastian Tocariu, director executiv AJPS.
Primarii puşi la treabă pentru recuperarea debitelor
La nivelul judeţului Botoşani, în urma controlului efectuat de Curtea de Conturi, s-a depistat că, aproximativ 450 de familii au beneficiat în mod ilegal de sporul de 25% acordat la alocaţia complementară, în mod ilegal, întrucît nu mai erau beneficiare ale ajutorului social. ”Primăriile nu au mai emis o dispoziţie de modificare a cuantumului pe care să o transmită la noi şi noi să ştim de acest lucru. Iar aceste persoane au rămas în plată, în unele cazuri şi pentru o perioadă de 3 ani de zile, sunt deja 1, 6 miliarde de lei debite. Am chemat primăriile aici avînd în vedere că oricum este vina lor aici, le-am făcut tabele şi le-am predat cîte un exemplar din decizia de debite, iar ei au contactat oamenii la primărie, iar omul a semnat în tabel că a primit decizia de debite”, a mai spus Sebastian Tocariu. În consecinţă, primarii trebuie să recupereze sumele primite ilegal de beneficiarii acestui ajutor, prin metode la care vor cădea la un acord comun cu debitorii. În cazul în care nu se va reuşi acest lucru, cel mai probabil, pentru prejudiciul adus la bugetul statului, vor fi trase la răspundere persoanele care se fac vinovate de crearea acestor debite, adică angajaţii administraţiilor publice locale care au instrumentat aceste dosare.
O familie are de înapoiat în medie 400 sau 500 de lei
În funcţie de perioada în care au beneficiat de procentul de 25% din alocaţia complementară, beneficiarii acestui sprijin financiar de la stat trebuie să înapoieze în medie în jur de 400-500 de lei.  Valoarea medie a alocaţiei complementare la Botoşani este de aproximativ 600 de lei. Ceea ce înseamnă o sumă de circa 10, 15 lei pe lună pentru o familie, rezultată din procentul de 25%. Într-o astfel de situaţie se regăsesc majoritatea primăriilor din judeţul Botoşani.