Sondaje aiurea de circa un milliard la USL Botoşani

 

Opoziţia parlamentară de la Botoşani cheltuieşte o importantă sumă de bani pentru efectuarea unor sondaje care ar putea să nu îi folosească mai deloc. Conform protocolului parafat la nivel central între PSD şi PNL, candidaţii comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean vor fi desemnaţi în urma efectuării a două acţiuni de sondare a opiniei publice.

Minim 8.000 de euro sondajul
Hotărârea a fost luată încă din iarnă, când nu se lansase proiectul privind reîmpărţirea ţării şi a fost pusă în practică la Botoşani tocmai în perioada izbucnirii scandalului naţional privitor la reorganizarea administrativ-teritorială. Aceasta poate duce la desfiinţarea judeţului Botoşani, astfel încât senatorul Gheorghe Marcu şi deputatul Florin Ţurcanu s-ar putea găsi în posibilitatea de a nu mai avea la ce să candideze. Cu toate acestea, atât PSD-iştii cât şi liberalii au decis să efectueze sondajele. Astfel, săptămâna trecută a fost finalizat cel al PSD-ului, iar în cursul acesteia a demarat cel al PNL-ului. Ele presupun deplasarea unor echipe de la Bucureşti de la institute de sondare a opiniei publice, cărora, printre altele, trebuie să li se asigure masă şi cazare, astfel încât fiecare costă în jur de 8.000 de euro. Cumulat se ajunge la o cheltuială totală de circa 67.000 de lei. Lideri ai USL Botoşani cred totuşi că această sumă nu este consumată chiar degeaba în ciuda perspectivei desfiinţării actualului Consiliu Judeţean. „Nu este o cheltuială fără rost deoarece aceste sondaje oricum trebuie făcute pentru a afla unde e aflăm şi ce strategie trebuie să adoptăm mai departe”, ne-a declarat Cătălina Lupaşcu, lidera femeilor liberale din Botoşani.
Şi PC-iştii „sar la cap” pentru sondaje
Suma finală ar putea fi însă şi mai mare. Iniţial la PNL s-a vorbit de 8.000 de euro, dar ulterior s-ar fi transmis că întreaga acţiune ar costa 10.000 de euro. Totodată, conservatorilor botoşăneni li s-a spus de la centru că trebuie să vireze 6.000 de euro în trei tranşe pentru sondaje, din care prima treime ar fi absolut obligatorie, pentru celelalte două urmând să se discute în funcţie de posibilităţile financiare ale fiecărei filialei. Deocamdată nici parlamentarii nu prea ştiu dacă vom mai avea sau nu judeţ. „Cine ştie ce o să mai fie”, ne-a spus deputatul PSD Andrei Dolineaschi, care a precizat însă că de sondaj s-a ocupat senatorul Gheorghe Marcu şi de aceea nu ne poate preciza suma cheltuită cu această acţiune. Cumulând toţi banii solicitaţi filialelor judeţene de la PSD, PNL şi PC se ajunge la circa 24.000 de euro, adică în jurul a un miliard de lei vechi.