Sindicaliştii din sănătate se pregătesc de proteste

 

Prevederile proiectului de lege a sănătăţii au stârnit un val de nemulţumiri în rândul sindicaliştilor din sănătate. În acest sens, reprezentanţii Sindicatului Sanitas au anunţat că vor organiza o serie de acţiuni de proteste şi concomitent cu acestea vor strânge o serie de semnături împotriva proiectului de lege.

Protestele vor fi organizate în primă faţă în capitală pe data de 7 mai când 30 de sindicalişti botoşăneni vor picheta Ministerul Sănătăţii, alături de colegi din alte două judeţe ale ţării, principala nemulţumire fiind privitoare la legea sănătăţii şi a impactului pe care îl va avea asupra cetăţenilor. „Pichetarea ministerului va avea loc timp de două săptămâni, pichetare care se face treptat, adică în fiecare zi de către alte judeţe. Am spus că vrem să facem aşa pentru ca să înţeleagă Ministerul Sănătăţii foarte bine că problemele sunt în toate judeţele ţării nu numai în Bucureşti. Şi din acest motiv, noi suntem primii, adică în data de 7 vom fi prezenţi acolo cu 30 de membri, e vorba de pichetare, vor mai fi prezenţi colegi de la Bistriţa Năsăud şi Bihor şi colegi din Bucureşti”, a declarat Octavian Dumitru, preşedinte Sindicatul Sanitas.

 Zilnic, potrivit liderului sindical aproximativ 200 de oameni vor manifesta până pe data de 18 mai. În acelaşi timp la nemulţumirile noi se adaugă şi cele vechi, respectiv nivelul salariilor din sistemul de sănătate, neschimbat de aproape doi ani de zile dar şi deficitul de personal, dat fiind faptul că mulţi dintre salariaţi s-au pensionat sau au părăsit sistemul. „Ceea ce ne face pe noi să ieşim în stradă sunt problemele salariale care sunt amânate de un an şi jumătate, mă refer la revenirea salariul nostru a celor din sistemul de sănătate la salariul din 2010, modul în care se lucrează în spitale în toată ţara cu personal subdimensionat, nu s-a putut angaja nimeni şi în această perioadă au ieşit la pensie foarte mulţi colegi şi sunt secţii şi compartimente care sunt cu totul şi cu totul lipsite de personal, se lucrează în ture, cred că ITM dacă ar şti ar lua măsuri împotriva acestor situaţii”, a mai spus liderul sindical. Sindicalistul s-a mai arătat revoltat de demersurile legislative prin care se urmăreşte privatizarea sistemului sanitar din România, măsură care ar avea un impact negativ asupra populaţiei.