Semnal de alarmă tras de unul dintre medicii iubiți de la Botoșani: Din păcate, nu am vești foarte bune

Este perceput drept unul dintre medicii botoșăneni loiali profesiei și pacienților. Și a ieșit public cu un mesaj pentru părinți.

 

Medicul Constantin Tudorache lucrează la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Mavromati și conduce zona de medicină fizică și recuperare. Susține că în ultima perioadă cazurile de malformații ale piciorului la copii sunt tot mai dese.

Și în multe dintre cazuri, părinții ajung la spital prea târziu.

 

„Din păcate nu am vești foarte bune pentru că a crescut numărul afecțiunilor malformative la copii și anume este vorba de piciorul strâmb congenital. Ați auzit de el, știe toată lumea. Piciorul strâmb congenital este de mai multe feluri, mai multe grade, dar cel care ne dă cel mai mult de furcă este piciorul strâmb congenital «varus equin». Este copilul care plecă pe vârful piciorului. Este o malformație a oaselor piciorului, a oaselor tarsiene, în special a calcaneului, care duce la o rotație a piciorului cu talpa intern și mersul inițial va fi pe vârf”

dr. Constantin Tudorache, şeful Secţiei de Medicină Fizică şi Recuperare din cadrul Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean Mavromati Botoşani

 

Această malformație este una deosebit de severă, pentru că netratată la timp va duce la un handicap locomotor sever.

În schimb dacă este depistată la timp, recuperarea poate avea efecte bune pe termen lung nefiind necesară operația care este una complicată pentru copil.

 

„Metoda cea mai bună pentru piciorul strâmb congenital și foarte simplă sunt ortezele. Este o manevră a unui mare profesor. Deci, alternativ, se pune orteza, pe urmă se dă jos în cursul zilei după 3-4 ore, se face un masaj blând. Ori vine într-un mediu instituționalizat, ori noi învățăm mamele să facă acasă. Masaj blând a gambei și piciorului. Singura problemă care este el depistat la timp cu ce v-am spus mai înainte, cu această orteză și cu masaj, este recuperare completă. Nerecuperat, el duce la deformarea și a piciorului, dar și la o distrugere, la o involuție a musculaturii gambei. Și atunci tu operezi piciorul, dar musculatura gambei nu mai e cum să o refaci și de asta trebuie totul făcut depistat repede”,

dr. Constantin Tudorache, şeful Secţiei de Medicină Fizică şi Recuperare din cadrul Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean Mavromati Botoşani

 

Doctorul pediatric a povestit că a avut mămici care au venit cu bebeluși de 3 luni pentru a verifica dacă picioarele sunt drepte.

Și încurajează astfel de practici.

Pentru că dacă tratamentul începe în primele luni de la naștere, după depistare, involuția este foarte bună și rezultatele sunt pe măsură.