Şeful DIICOT Botoşani: DETALII despre reţeaua poliţişti – contrabandişti

 

După mai bine de nouă ore de când au început percheziţiile la domiciliile unor poliţişti de frontieră şi a unor contrabandişti de ţigări, şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – DIICOT Botoşani a oferit o serie de informaţii cu privire la ancheta desfăşurată.
Percheziţiile au fost demarate în dimineaţa zilei de 24 octombrie 2013 de la ora 6:00 şi a vizat cinci poliţişti de frontieră şi patru cetăţeni suspectaţi că ar fi colaborat pentru introducerea în România a unor ţigări din Republica Moldova.
S-au efectuat un  număr de 13 percheziţii domiciliare la locuinţele învinuiţilor şi la alte imobile aparţinând acestora în vederea descoperirii strângerii mijloacelor materiale de probă necesare soluţionării cauzei. S-au ridicat ţigări, telefoane mobile, cartele SIM, sume de bani şi alte bunuri”, a declarat Viorel Porumb, şeful DIICOT de la Botoşani.
Anchetatorii au emis un număr de 11 mandate de aducere din care au fost puse în executare 9. Potrivit procurorilor, reţeaua funcţiona într-un mod foarte organizat, coletele de ţigări fiind aduse în ţară mai ales prin suportul poliţiştilor de frontieră.
Este vorba de o grupare formată din 9 învinuiţi, cetăţeni români şi moldoveni care au acţionat în vederea introducerii frauduloase în ţară a diferite cantităţi de ţigări de contrabandă de provenienţă moldovenească. Acţionau relativ elaborat beneficiind de sprijinul unui număr de cinci agenţi din cadrul Poliţiei de Frontieră de la care primeau informaţii referitoare la dispunerea patrulelor în zona de frontieră la intervalele orare în care acestea îşi executau misiunile la camerele de termoviziune”, a mai spus şeful DIICOT.
[[banner]]
Persoanele care făceau parte din această reţea au fost monitorizate timp de şase luni de zile până să se treacă la ridicarea şi aducerea lor la audieri.
„Ceilalţi cetăţeni români se deplasau cu mijloace de transport constând în microbuze sau autoturisme de teren în apropierea râului Prut de unde preluau coletele de ţigări introduse de către cetăţenii moldoveni. Au fost monitorizaţi în cursul acestui an din aprilie până în septembrie, prejudiciul urmează să fie stabilit de către organele în drept şi estimăm că s-au introdus în ţară în jur de 80.000 de pachete de ţigări însă în cursul monitorizării s-a dovedit faptul că gruparea a încercat în foarte multe rânduri să introducă aproximativ 250.000 de pachete de ţigări, activităţi care au fost întrerupte din diferite cauze”, a mai spus Viorel Porumb.
O parte dintre cei nouă învinuiţi au fost deja audiaţi şi în funcţie de această procedură se va stabili pentru care dintre aceştia se vor emite mandate de reţinere pentru 24 de ore pentru ca ulterior să fie prezentaţi în instanţă pentru emiterea de mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. (A.D.)
CITEŞTE:
Frontieriştii cu contrabanda ţinuţi în maşini de mascaţi