Biserica nouă cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului“, a Mănăstirii Popăuţi va fi în sărbătoare

Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne.

 

În data de 1 octombrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare religioasă marcată cu cruce roșie în calendar.

 

Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetăţii care era asediată. La ora patru dimineaţa, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh şi rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ţinut în mâini deasupra capetelor credincioşilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii.

 

În ziua cinstirii Acoperământului Maicii Domnului, marți, 1 octombrie 2024, Biserica nouă cu hramul „Acope­ră­mân­tul Maicii Domnului“, a Mănăstirii Popăuţi își serbează hramul, informează timpulcredintei.ro.

 

Programul slujbelor:

Luni, 30 septembrie

Ora 18:00 – Slujba Privegherii

 

Marți, 1 octombrie

Ora 8:00 – Slujba Acatistului

Ora 8:45 – Sfânta Liturghie

Ora 12:00 – Agapa frăţească

 

Biserica nouă, cu hramul „Acoperământul Maicii Dom­nului“, a fost ridicată în timp de şase luni în anul 2002, iar apoi pictată şi dotată cu mobilier în­tre anii 2006-2013, prin râvna şi hărnicia obştii monahale de aici, cu sprijinul evlavioşilor creştini din ţinutul Botoşanilor şi din alte locuri.

 

Aceasta s-a făcut și pentru a răspunde, pe de o parte, închinătorilor iubi­tori de rugăciune şi priveghere, din zi în zi tot mai numeroşi, iar pe de altă parte, pentru a prote­ja vechea ctitorie ştefaniană, Bi­se­rica „Sfântul Nicolae“, şi spre a oferi specialiştilor răgazul şi li­niş­tea necesare cercetării, consolidării şi restaurării acestui preţios lăcaş de rugăciune, spiri­tu­alitate şi artă ortodoxă ro­mâ­nească.

 

În mod voit, această bi­se­rică nouă nu a fost construită cu turlă, pentru a nu umbri prin volum măreţia şi vizibilitatea Bisericii „Sfântul Nicolae“, ctitorie a Sfântului Ştefan cel Mare.