Ramona Guraliuc, medicul care coordonează serviciile de urgență UPU – SMURD este de părere că personalul medical din aceste structuri are nevoie de o mai mare reziliență la locul de muncă.
Vorbim despre o categorie profesională care ia contact cu cazuri dificile care înseamnă suferință atât din partea pacientului cât și a celor care-i poartă grija.
Șefa UPU spune că nu au fost cazuri din urgențe care să ajungă la Colegiul Medicilor pentru culpe medicale, ceea ce înseamnă că din punct de vedere profesional, personalul își face datoria.
Problema este la partea de comunicare.
Și aici a intervenit inițiativa asistentei șefe, Camelia Caliniuc de care Ramona Guraliuc susține că este mândră pentru implicarea de care dă dovadă la locul de muncă.
Ramona Guraliuc, medic șef UPU SMURD
„Este un curs care probabil cu toții dintre noi ar trebuie să-l facem pentru că fie că nu avem timp, fie că nu avem activități, fie că nu avem cunoștințe în domeniu, ne este foarte greu să ne expunem punctul de vedere și ceea ce trebuie să transmitem pacienților și respectiv colegilor”,
Și astfel de reliefează rolul important al specialiștilor de a căror intervenție este nevoie și în interiorul UPU pentru unitate în echipă dar și pentru ca imaginea acestei instituții să fie una pozitivă.
Ramona Guraliuc, medic șef UPU SMURD
„De cele mai multe ori, pe fondul oboselii, pe fondul suprasolicitării, pe fondul interacțiunilor nepotrivite pe care le avem noi în acest serviciu și/sau cu colegii din spital, poate răsfrângem o atitudine negativă sau poate percepția pe care o au pacienții și aparținătorii vizavi de ceea vrem să transmitem este una diferită. Și atunci, clar că trebuie să lucrăm și primii care trebuie să fie implicați în acest proces suntem noi”,
În primul rând, prin aceste cursuri, personalul din UPU vrea să transmită că nu este indiferent la suferința pacienților și rudelor lor.
Chiar dacă pe alocuri nu are capacitatea sau timpul necesar pentru a arăta acest lucru.
Ramona Guraliuc, medic șef UPU SMURD
„Trebuie să încercăm să înțelegem că problema pleacă de la noi și să încercăm pe cât se poate să rezolvăm. Prin aceste cursuri de comunicare este o etapă, prin continuarea acestui proces pe care dl psiholog ni l-a explicat, că este un proces îndelungat, cu lucrul intern, poate cu un psiholog pe care să-l avem pe viitor la nivel de secție și să gestioneze situațiile conflictuale sau toată energia negativă pe care o acumulăm după cazurile dificile”
În cadrul cursurilor care au fost interactive au avut loc discuții libere în care s-au spus lucruri, s-au propus soluții și s-a dat un restart în sufletele celor care lucrează în acest serviciu.
Și care au nevoie de coeziune pentru a putea face față valurilor de pacienți care se adresează unității.
În medie, la UPU Botoșani ajung aproximativ 200 de persoane pe zi.