Şefa educaţiei planuri de luptă cu psihopaţii din şcoli

 

Cazul şocant de la Călăraşi unde un îngrijitor i-a aplicat şapte lovituri cu ciocanul în cap unei educatoare ar putea avea urmări la Botoşani prin prisma faptului că anual şi personalul auxiliar din sistemul educaţional ar putea fi obligat să parcurgă o evaluare psihologică. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean susţine că va face o propunere către Ministerul Educaţiei ca această evaluare să fie obligatorie prin lege.

În prezent sunt supuşi unor astfel de examene medicale anuale doar dascălii care nu pot preda la catedră fără acest act medical. „În fiecare an aşa cum prevede legea trebuie să se facă această evaluare psihologică şi printre obiectivele pe care le-am propus în planul managerial se află şi acesta şi nu numai, chiar o să punem accent pe formarea întregului personal implicat în şcoală, pornind de la femeia de serviciu, paznic, fochist, pentru că toţi trebuie să avem o atitudine corespunzătoare faţă de copii”, a declarat Mihaela Huncă, inspector şcolar general.
Şefa IŞJ consideră necesară evaluarea şi a personalului auxiliar care de asemenea intră în contact cu elevii. „În lege nu prevede, dar având în vedere că îşi desfăşoară activitatea printre copii solicităm să se facă pentru întreg personalul, de asta am şi spus că facem inclusiv şi formare. Cazul de la Călăraşi a fost un semnal dur de alarmă că e nevoie în întreg sistemul de învăţământ. O să propunem la nivel de minister, să se dea ordin de ministru pentru că e vorba de oameni care-şi desfăşoară munca pentru copii”, a mai spus şefa educaţiei botoşănene.
O astfel de iniţiativă pare să fie agreată şi de sindicaliştii din educaţiei. Liviu Axinte, preşedintele LSI este de părere că nici costurile pentru aceste examinări nu sunt ridicate însă, persoanele care au într-adevăr afecţiuni psihiatrice sunt greu de identificat la un simplu test. „Evaluarea anuală medicală este stabilită prin lege să fie suportată de angajator şi atunci ar însemna o cheltuială în plus pentru angajator, dar sunt patru, cinci salariaţi într-o unitate, nu ar fi o problemă să se facă treaba asta. Însă nu ştiu dacă e nevoie anual sau nu, în anumite meserii să spunem că e nevoie de evaluare anuală, la altele nu. Oricum toţi marii psihopaţi din lumea asta au trecut orice test psihologic”,  a declarat şi Liviu Axinte, preşedintele LSI care a mai menţionat că situaţia de la Călăraşi nu a fost decât „o sălbăticie”.
De altfel, Gheorghe Codău, îngrijitorul care a bătut-o pe educatoarea Elena Rusu a fost examinat la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Mavromati, medicii ajungând la concluzia că acesta nu are probleme psihice.
CITEŞTE:
 Îngrijitorul care a lovit o educatoare cu ciocanul a fost arestat