Securişti, PDL-işti, foşti şefi din Poliţie, Jandarmerie şi DNA – procese cu statul pentru pensii de zeci de milioane

 

183 de cadre militare în rezervă se judecă la Botoşani cu statul român pentru pensii. În lunile decembrie şi ianuarie au primit noi decizii privind stabilirea cuantumului pensiilor prin care acestea li s-au diminuat cu un procent cuprins între 30% şi 80%. Deşi ulterior s-a revenit la nivelul iniţial, foşti ofiţeri sau subofiţeri din Armată, Poliţie, Jandarmerie, Serviciul Român de Informaţii, Penitenciarul Botoşani, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Poliţia de Frontieră au atacat deciziile menţionate în instanţă, dar şi altele ulterioare, ajungându-se la aproximativ 400 de procese. Mai mult de 10% dintre cei care au deschis procesele sunt foşti şefi ai structurilor Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Administraţiei şi Internelor. Alţii ocupă posturi de conducere în partide, au avut sau chiar au în derulare mandate de aleşi locali, au lucrat la instituţii civile importante ale statului.

Pensii recalculate ca la civili
În luna iulie a anului trecut Guvernul a adoptat hotărârea 735/2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, conform legii 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor. Chiar la primul articol a acestei HG se menţiona că pensiile militare se recalculează potrivit legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale într-o perioadă de cinci luni de la data intrării în vigoare a hotărârii în cauză a Guvernului. Mai concret, pensiile militarilor urmau să fie calculate asemenea celorlalte categorii de foşti salariaţi din câmpul muncii, adică în funcţie de stagiul de cotizare, vechime, ş.a.m.d. Astfel, în lunile decembrie 2010 şi ianuarie 2011 militarii în rezervă au primit acasă decizii prin care li s-ua stabilit cuantumul pensiilor conform noilor prevederi legale, iar acestea erau drastic reduse faţă de cele anterioare. „Mie, de exemplu, mi-a scăzut pensia cu 60% la prima recalculare”, ne-a declarat col. (r) Mircea Comăneci, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) Botoşani. Ca atare, SCMD a contactat doi avocaţi şi la Tribunalul Botoşani s-au deschis procese prin care se solicită anularea deciziilor. În paralel, a fost atacată şi HG 735/2010 care a dus la micşorarea pensiilor, obţinându-se suspendarea acesteia, astfel încât la o lună după scăderea considerabilă a pensiilor militarilor în rezervă acestea au revenit la cuantumul din noiembrie 2010. Militarii pensionaţi sau disponibilizaţi au continuat însă procesele deoarece au apărut noutăţi legislative prin care, practic, s-a demarat o altă acţiune, de „revizuire” a pensiilor, programată să se finalizeze în decembrie 2011 şi care, printre altele, prevede ca această acţiune să se desfăşoare „pe baza actelor doveditoare ale veniturilor realizate lunar de beneficiari”.
Anchetatorii Securităţii se judecă cu statul
Botoşăneanul.ro a identificat pe lista botoşănenilor care au deschis procese şi doi foşti ofiţeri de securitate. Unul dintre aceştia este Eugen Pînzariu (foto stânga), fostul şef al Serviciului de Paşapoarte de după revoluţie.  Înainte de 1989 el l-a anchetat chiar pe cel care îi cântase la nuntă, în dosarul „Muzicanul” făcut public în 2009 de această publicaţie. Numele ofiţerului în rezervă apare atât într-o cerere de investigaţie, cât şi pe o declaraţie luată unei persoane din anturajul lui Mihai Diaconu, cel vizat de anchetă. Totul s-a întîmplat în perioada 1987 – 1988.  „N-o să vă vină să credeţi, dar eu i-am cântat lui la nuntă. I-am cântat la nuntă şi am să îi cânt şi la înmormântare pentru cât rău mi-a făcut... şase luni am tremurat”, spunea în acea toamnă, la 73 de ani, Mihai Diaconu. În dosarul nefericitului Mugur Călinescu, tânărul care a murit subit după ce a fost anchetat de securişti în urma unor inscripţii anticomuniste de pe zidurile Palatului Administrativ apare cu atribuţii şi „lt.maj.Cliveţ C.” În octombrie 1981 acesta primea ca misiuni „efectuarea de investigaţii la locul de muncă a lui Uncescu Rodica – mama şi Călinesc Mihai – tatăl urmăritului”. După revoluţie Serviciul de Informaţie şi Protecţie Internă, celebrul „2 şi-un sfert”, ar fi fost condus ani buni de Constantin Cliveţ, acum pensionar care se judecă pentru pensie cu statul."Este dreptul lor obţinut", ne-a spus Mircea Comăneci, care a adăugat că SCMD are foarte puţini membri dintre lucrătorii SRI.
PDL-iştii îşi atacă Guvernul pe la pensii
Printre militarii în rezervă care au deschis procese se regăsesc chiar şi foşti sau actuali demnitari cu rang redus ai PDL. Consilierul judeţean Timotei Cârligeanu (foto stânga) este unul dintre cei care au deschis proces împotriva statului condus actualmente chiar de partidul din care face parte. Conform propriei declaraţii de avere acesta a avut în 2009 o pensie medie de 3.560 de lei, considerabil peste pensia medie plătită la Botoşani şi care variază în jurul a 500 de lei. Printre cei care au deschis astfel de procese se regăseşte şi colonelul MApN în rezervă Lucian Cilinschi, fost consilier judeţean, actual şef al Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al Primăriei Botoşani, membru PDL. În 2007 acesta avea deja o pensie de circa 2.000 de lei, veniturile completându-şi-le cu cele de membru al consiliului de administraţie de la SC Locativa SA, din care a făcut ani buni parte. Fostul comandant al Jandarmeriei Costică Chiţac se regăseşte la rândul său pe lista celor care se judecă cu statul pentru pensie. Deşi pe pagina web oficială a Parlamentului figurează ca lucrător la cabinetul deputatului Stelică Strugaru, fiind de altfel văzut în nenumărate rânduri conducându-i maşina acestuia de serviciu, cel în cauză neagă apartenenţa la partidul de guvernământ. „Nu am fost şi nici nu voi fi vreodată membru PDL. Aia a fost o treabă în 2008, iar dacă numele meu apare acolo, aia e partea a doua, eu nu am nici o treabă cu dl. Stelică Strugaru, doar l-am ajutat în campania electorală din 2008 apoi ne-am despărţit, între noi este doar o chestie de prietenie, dar nu sunt membru al PDL”, declara Costică Chiţac în ianuarie 2011, când reporterul Botoşăneanul.ro i-a solicitat un punct de vedere pe această temă.  Pe lista celor cu procese se regăseşte şi Vasile Adăscăliţei, ori primarul PDL de Răchiţi este la rândul său pensionar militar.
Puzderie de foşti comandanţi: de la PNA, la IPJ şi Poliţia Comunitară
Fostul comandant al Jandarmeriei  sau fostul şef al Serviciului de Paşapoarte nu constituie însă nişte excepţii. Printre cei care au deschis procese se regăseşte şi o puzderie de foşti şefi de instituţii militarizate. Unul dintre ei este Vasile Răileanu (foto stânga), care a activat la fostul Parchet Naţional Anticorupţie, actuala DNA, iar ulterior a condus Poliţia Comunitară. În 2007 acesta avea deja o pensie de 5.600 de lei şi cu toate acestea lucra în continuare la instituţia subordonată municipalităţii. A renunţat la funcţie abia după ce a apărut legea care nu mai permitea pensionarilor cu venturi mari să mai ia bani de la stat şi ca salariu. Fostul şef al Protecţiei Civile Mitică Bertea, fostul comandant al Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi ulterior şef al Poliţiei Comunitare, Costică Holca, se regăsesc de asemenea pe lista celor care se judecă cu statul. Dorin Lisenche, alt fost şef din IPJ, dar şi Vasile Mânzat, fost comandant adjunct al Penitenciarului Botoşani sunt la rândul lor pe lista militarilor cu procese.
PSD-işti, conservatori, inspector CNA
Printre militarii în rezervă care au deschis procese nu sunt doar PDL-işti. Pe lista celor cu procese şi-au făcut loc şi Iorgu Crihan, fost consilier judeţean PSD, Dumitru Bulboacă, fost angajat la cabinetul parlamentar al ex-senatorului Gavrilă Vasilescu sau Gheorghe Fedor (foto dreapta), secretarul executiv al filialei judeţene a PC Botoşani.Totodată, regăsim şi rezervişti care o bună perioadă de după revoluţie au lucrat sau încă mai activează la instituţii ale statului, cazurile lui Gheorghe Bocan – inspector al Consiliului Naţional al Audiovizualului sau Constantin Cuzub, inspector al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia pentru Drepturile de Autor. În 2007 Bocan avea o pensie ce trecea deja de 2.000 de lei. Preşedintele SCMD Botoşani susţine că pensiile militarilor rezervişti nu sunt exagerate. „4.500 de lei este cea mai mare pensie de la Botoşani, pentru membrii noştri de sindicat”, ne-a spus col (r) Comăneci, potrivit căruia cea mai mică pensie, a unui fost plutonier, este de 445 lei. Liderul SCMD a mai arătat că, urmare a proceselor de recalculare şi revizuire s-a ajuns în situaţii paradoxale ca unii subofiţeri să aibă pensii mai mari ca ofiţerii cărora li s-au subordonat în perioada în care au fost activi. De menţionat este că situaţia cu procesele este valabilă doar pentru membrii SCMD, fiind posibil ca şi alţi militari în rezervă, care nu fac parte din acest sindicat, să fi deschis acţiuni în instanţă pe cont propriu, fără să fi solicitat sprijinul SCMD.
Sergiu BĂLĂŞCĂU

Câţiva militari care se judecă cu statul 

 

 NUME  CE FUNCŢIE A OCUPAT/OCUPĂ
DATĂ PROCES
 Vasile Adăscăliţei
 primar Răchiţi, vicepreşedinte PDL Botoşani
 16.05.2011
 Neculai Bidaşcă
 şef CMJ
 23.05.2011
 Dumitru Bulboacă
 şef cabinet parlamentar, membru PC
 23.05.2011
 Iorgu Crihan
 consilier judeţean PSD
 23.05.2011
 Gheorghe Bocan
 inspector CNA
 23.05.2011
 Gheorghe Fedor
 secretar executiv PC Botoşani
 23.05.2011
 Vasile Răileanu
 procuror PNA, director Poliţia Comunitară
 02.05.2011
 Mitică Bertea
 şef Protecţia Civilă
 02.05.2011
 Timotei Cârligeanu
 consilier judeţean PDL
 02.05.2011
 Costică Chiţac
 şef Jandarmerie, cabinet deputat PDL
 02.05.2011
 Constantin Cliveţ
 ofiţer securitate
 02.05.2011
 Costică Holca
 comandant IPJ
 02.05.2011
 Dorin Lisenche
 şef în cadrul IPJ
 02.05.2011
 Vasile Mânzat
 director adjunct Penitenciarul Botoşani
 02.05.2011
 Eugen Pînzariu
 ofiţer de Securitate, şef Serviciul de Paşapoarte
 02.05.2011
 Mircea Comăneci
 comandant CMJ
 23.05.2011
 Lucian Cilinschi
 şef SVSU, membru PDL
 23.05.2011
 Constantin Cuzub
 inspector UCMR-ADA
 23.05.2011
 Ioan Strugaru Iacob
   23.05.2011