FAZA ZILEI : PDL-iştii botoşăneni îl plagiază pe Băsescu şi fac comunicate

 

Comunicatul de presă de ceva peste cinci pagini pe care PDL Botoşani l-a trimis sâmbătă dimineaţă presei locale este parţial copiat cuvânt cu cuvânt din alocuţiunea pe care preşedintele României a avut-o la şedinţa de Guvern din 8 iunie pe tema reorganizării administrativ-teritoriale a ţării.

Cel mai elocvent este un exemplu pe care democrat-liberalii botoşăneni l-au dat pentru necesitatea de reducere a birocraţiei din administraţia publică locală.
„Avem 41 de inspectorate de poliţie în loc să avem 7 sau 8. Avem 41 de direcţii agricole, 41 de direcţii sanitare, 41 de direcţii de finanţe publice, bine încărcate altfel, ş.a.m.d.”, comunicat PDL Botoşani 18 iunie.
„Avem 41 de inspectorate de poliţie în loc să avem 7 sau 8, 41 de direcţii Sanitare, 41 de direcţii agricole, 41 de direcţii de finanţe publice, bine încărcate”,Traian Băsescu, 8 iunie.
Interesant este că vineri 10 iunie preşedintele României a susţinut o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni pe această temă şi a dat din nou exemplul cu inspectoratele de poliţie şi un altul, în care arăta că în legea organizării administrativ-teritoriale din 1968, care încă mai este valabilă, statul român este denumit „Republica Socialistă România”. În aceeaşi zi, Cătălin Flutur, preşedintele PDL Botoşani, la conferinţa de presă de la sediul judeţean al partidului, a dat exact aceleaşi două exemple pentru a justifica desfiinţarea Botoşaniului.
Nimic despre „ne întoarcem la popor”
Pe de altă parte, în amintitul comunicat se continuă să se susţină că, „nu facem reorganizare administrativă, nu primim bani de la Uniunea Europeană”, în condiţiile în care de mai bine de o săptămână Comisia Europeană a comunicat foarte clar că nu este necesară reorganizarea administrativ-teritorială a României pentru a se putea accesa fonduri UE şi după 2013. În comunicat nu se aminteşte ceva despre prevederea limpede din legea administraţiei publice locale 215/2001, care obligă organizarea unei acţiuni de consultare a populaţiei pe această temă: “Delimitarea teritorială a comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor se stabileşte prin lege. Orice modificare a limitelor teritoriale ale acestora se poate efectua numai prin lege şi numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective prin referendum, care se organizează potrivit legii”.