Secretele de la Corni : cum au înclinat evangheliştii balanţa la alegeri

 

Religia pare să fi jucat un rol important în desemnarea noului primar de la Corni. După cum Botoşăneanul.ro anticipa încă din mijlocul campaniei electorale de acolo, comunitatea afiliată la Biserica Creştină după Evanghelică sau la Biserica Penticostală, care numără peste 300 de suflete a adus o bună parte a voturilor cîştigătoare pentru candidatul PDL.
Luca
Candidatul PDL – cele mai bune scoruri în satele cu penticostali şi evanghelişti

Cifrele confirmă această teorie. Aceştia trăiesc în două din cele patru sate ale comunei, mai exact la Corni şi Sarafineşti. Ei bine, coincidenţă sau poate nu, în acestea Dorel Dorneanu a adunat cele mai multe voturi şi a obţinut cele mai mari scoruri, adică peste 57%, respectiv aproape 54%. Elocvent este şi faptul că în Balta Arsă, sat populat masiv cu romi, unde comunitatea nu are nici un reprezentant, candidatul PDL a obţinut cel mai slab procentaj. El a adunat doar 35,11% din sufragii, în timp ce principalii săi contracandidaţi săi au avut 32% (Constantin Dumbravă PNL) şi puţin peste 29% (Ilie Oniciuc PSD). A fost practic singurul sat în care Dorel Dorneanu nu a trecut de 50%.

Duşi la urne în ziua alegerilor

Toate aceste lucruri se întîmplă după ce în duminica de la mijlocul campaniei electorale, Mihai Luca, pastor şi fost vicepreşedinte al Cultului Evanghelic din România (foto la unul din lăcaşurile de cult din Corni), a ţinut o predică adepţilor din Corni pe tema relaţiei dintre Biserică şi autoritatea locală. Apoi, în ziua alegerilor, mai multe maşini au transportat membri ai comunităţii de la propriul domiciliu la secţiile de votare, lucru pe care Luca, fost vicepreşedinte al PDL Botoşani pînă la dizolvarea Biroului Permanent Judeţean, nu l-a negat. Acesta susţine însă că nu li s-a cerut oamenilor să voteze un anumit candidat. „La întîlnirea pe care am avut-o atunci unii oamenii mai bătrîni, cu probleme de deplasare, şi-au exprimat dorinţa de a participa la urne şi atunci i-am ajutat”, ne-a declarat cel care ocupă şi funcţia de director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Mihai Luca a arătat că oricum votul este secret şi nici el şi nici altcineva nu poate obliga o anumită persoană să pună ştampila pe un candidat anume.

Povestea se repetă

Ceea ce s-a întîmplat la Corni vine după ce în 2008 şeful OCPI a candidat la Senat pe Colegiul Dorohoi, unde a obţinut peste 30% în condiţiile în care era o figură total nouă în politica botoşăneană. Colegiul include însă mai multe localităţi cu comunităţi importante de penticostali şi creştini după evanghelie, lucru care rezultatele arată că a contat în scorul obţinut acolo de Mihai Luca.