Scandal naţional de la salariile din învăţămîntul botoşănean

 

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat, pentru Mediafax, că majorarea salarială de 15% care trebuia să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2011 nu se aplică în mai multe cazuri în rândul angajaţilor din învăţământ.
"Să dai cu o mână şi să iei cu alta, apoi să te lauzi că faci bine este o tactică folosită de actualul Guvern, pe care o cunoaştem. O situaţie cruntă este în judeţele Botoşani şi Suceava, unde colegii noştri au câştigat în instanţă, în 2010, majorarea salariilor cu 33 de procente, potrivit Legii 221/2008, dar care le-a fost abuziv luată în ianuarie 2011", a spus Hancescu (foto). El a mai adăugat că, în urma unui calcule, acestor oameni li s-au luat 33 de procente şi nu li s-au dat nici majorarea salarială de 15%. Prin urmare, în realitate, este vorba despre o scădere mai mare de 18 procente. Acesta este motivul pentru care dascalii din Suceava şi Botoşani au organizat acţiuni de protest. "Avem numeroase cazuri în care oamenii au salarii mai mici decât în decembrie 2010, pentru că au pierdut mai multe sporuri sau pentru că nu se mai acordă sumele compensatorii. În concluzie, oamenii sunt doar amăgiţi de această majorare a Guvernului Boc", a explicat liderul FSLI.
Salarii mărite doar pe hîrtie
Liderul BNS, Dumitru Costin, a subliniat, de asemenea, că sunt o serie de cazuri de bugetari care nu şi-au primit salariul majorat cu 15%, aşa cum au promis guvernanţii, iar acest lucru este cauzat de modul defectuos de comunicare. "Cei care se ocupă de recalcularea salariilor trebuiau să fie instruiţi corespunzător, însă aceste lucruri nu au fost bine puse la punct şi fiecare a aplicat majorarea după capacitatea sa de a înţelege decizia Guvernului, care este susţinută şi prin legea bugetului, astfel că au apărut aceste situaţii", a spus Costin.
Legea salarizării unitare prevede că salariile de bază din sectorul public cresc în 2011 cu 15%. După această majorare, lefurile de la stat rămân totuşi mai mici cu 13,75% faţă de luna iunie 2010, când au fost reduse de Guvern.