Scandal monstru la CJ, angajaţii puşi să aducă zeci de milioane de acasă

 

După ce Guvernul le-a tăiat din salarii şi au ajuns să se deplaseze cu maşinile personale în interes de serviciu, angajaţii Consiliului Judeţean trebuie să aducă şi bani de acasă şi să îi dea instituţiei. Aceasta după o serie incredibilă de evenimente în care, deşi au câştigat anumite drepturi financiare în instanţă, în final trebuie totuşi să le returneze. Iar banii nu sunt puţini, între 6.000 şi 12.000 de lei pentru fiecare salariat.

Curtea de Conturi a declarat ilegale anumite sporuri
Camera de Conturi Botoşani a efectuat anul trecut controlul aferent lui 2009 la CJ pe care l-a finalizat cu o decizie prin care unele bonusuri băneşti obţinute de angajaţi prin Contractul Colectiv de Muncă şi care au fost unificate într-un aşa numit spor pentru sănătatea şi securitatea în muncă, au fost declarate nelegale. Controlorii financiari au dispus recuperarea lor de la beneficiari, adică de la aproximativ o sută de angajaţi, mai toţi salariaţii CJ. Instituţia a făcut contestaţie la Curtea de Conturi a României, însă aceasta a menţinut decizia structurii de la Botoşani. „S-a declanşat şi acţiunea în instanţă, dar decizia a devenit executorie după ce s-a pronunţat Curtea de Conturi a României şi am început să punem în executare acea decizie”, ne-a declarat Marcel Bejinariu, secretarul general al judeţului. În consecinţă, conducerea CJ a emis o dispoziţie comună de imputare a sumelor pentru toţi angajaţii, la care marţi după-amiază urma să se adauge câte o anexă referitoare la fiecare salariat în parte.
Sindicatul se pregăteşte de proces
Sindicaliştii din CJ aşteptau să primească oficial decizia pentru a o putea contesta în instanţă. În acelaşi timp ei intenţionează să ceară un termen de judecată scurt, dar şi suspendarea aplicării deciziei până la terminarea procesului. „Contractul Colectiv de Muncă a fost aprobat de fiecare dată prin Hotărâre a Consiliului Judeţean care au rămas valabile, nu le-a contestat cineva”, ne-a spus Dănuţ Florea (foto drepta), liderul Sindicatului Salariaţilor din cadrul CJ. Acesta a mai menţionat că pentru sporurile considerate nelegale de către Camera de Conturi Botoşani s-au judecat, iar instanţa a emis hotărâri prin care le-a declarat legale.
Litigii pentru bonusuri salariale câştigate cam degeaba
Culmea este că la verificările din 2009 tocmai controlorii financiari au fost cei care au cerut să se deschidă procese privind legalitatea sporurilor. Astfel, preşedintele CJ a dat în judecată sindicatul, însă a pierdut procesul, iar bonusurile în cauză au fost declarate legale. În 2010, când a revenit în control, în ciuda faptului că existau aceste hotărâri ale judecătorilor, Camera de Conturi Botoşani a declarat din nou ilegale sporurile în cauză, considerând că procesele sunt valabil doar pentru ce se acordase până atunci şi nu ulterior. În aceste condiţii, deşi CJ se judecă acum cu Camera de Conturi la Curtea de Apel Suceava, trebuie totuşi să recupereze banii de la angajaţi, deşi, dacă o să câştige procesul, ar putea ajunge în situaţia de a înapoia sumele pe care acum se pregăteşte să le ia oamenilor. Deocamdată nu s-a stabilit exact cât se va opri din leafă fiecărui angajat, sigur fiind că legea permite să se oprească până la o treime.