Sărbătoare mare într-o comună cu primar, consilieri şi scriitori – FOTOGALERIE

Manifestarea a avut loc duminică 4 februarie şi a reunit oameni simpli doritori de cultură şi oameni cu tot felul de şcoli înalte la activ.

 

Ediţia din 2018 a Şezătorilor iernii, manifestare culturală de tradiţie şi de mare intensitate spirituală şi emoţională,derulată întotdeauna în luna lui Făurar, o acţiune culturală a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, instituţie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani, a debutat duminică 4 februarie la Căminul cultural din localitatea Costeşti comuna Răchiţi.
 

 

Gazdele reprezentate de primarul Florin Bulgaru în echipă cu câţiva dintre consilieri, şi preotul paroh Ioan Caşcaval în echipă cu soţia Anişoara Caşcaval, au fost la mare înălţime, privind organizarea condiţiilor de desfăşurare a manifestării.

 

Din partea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, managementul acţiunii a fost semnat de doamna Cornelia Ciobanu, iar primarul Florin Bulgaru şi-a pus semnătura pe organizarea de la faţa locului.

 

Şezătoarea a avut loc, în incinta căminului cultural, o construcţie nouă, care prin modul în care a fost concepută şi terminând cu detaliile de interior. Sala mare, primitoare, caldă, plină până la refuz cu domni şi doamne, oameni simpli doritori de cultură şi oameni cu tot felul de şcoli înalte la activ, tineri, copii, bunici, mici şi mari artişti şcoliţi acolo în tainele jocului popular tradiţional, cântecului popular şi meşteşugurilor, a fost ambientul perfect pentru ce a urmat.

 

Scriitorul Gellu Dorian, coordonatorul compartimentului literatură-teatru a dat startul manifestării cu o şezătoare literară pentru care au răspuns invitaţiei scriitori din judeţ membri ai Uniunii Scriitorilor – Nina Viciriuc, George Luca, Nicolae Corlat, Petrut Pîrvescu, Dumitru Necşanu, Vasile Iftime, Cezar Ciobâcă, Vlad Scutelnicu, Ovidiu Petcu, Constantin Bojescu, Mihai Babei, care au recitat din creaţiile proprii, ori ale altor poeţi consacraţi.

 

Elena Pricopie, coordonatorul compartimentului educaţie permanentă a continuat şezătoarea cu o prelegere centrată pe ideea centenarului Marii Uniri, evocând 11 mari personalităţi ale neamului românesc, făuritori ai României Întregite.

 

Şezătoarea a continuat cu programul artistic oferit de ansamblul de copii din şcoala primară din Roşiori. Coregrafia, dar şi instruirea copiilor este semnată de coregraful Mihai Fediuc. 

 

La final, Ansamblul folcloric “Doina Costeştilor” coordonat de preotul Ioan Cascaval şi soţia Anişoara Caşcaval, au oferit un spectacol de zile mari. Aceştia sunt doi dintre oamenii-minune din sfera satului, care prin căi numai de ei ştiute, ţin treaz spiritul doritor de păstrare, valorificare şi transmitere peste timp a zestrei culturale a locului, antrenând copiii, tinerii, dar şi bunicii în tot felul de acţiuni culturale. Câtă vreme există oameni ca ei, putem spera încă…în ce priveşte vieţuirea culturii tradiţionale.

 

Au fost prezenţi şi reprezentanţi de vârf ai autorităţilor administrative judeţene, care sunt mereu interesaţi să susţină manifestările culturale. Târziu, spre noapte, a început “Balul tinerilor”…

download from google play download from apple store