Sărăcimea are venituri mai mari decît salariaţii

 

Cel puţin asta este bănuiala Ministerului Muncii care a iniţiat unsaraci proiect de lege, care este în curs de elaborare şi prin care se doreşte verificarea pesoanelor asisttate social şi care beneficiază din partea statului de o serie de prestaţii sociale cumulate, care nu de puţine ori depăşesc şi valoarea salariului unui angajat.

Proiectul legislativ care este deocamdată la stadiu incipient vizează verificarea de către un organ de control abilitat care va fi desemnat ulterior a persoanelor care primesc ajutoare financiare din partea statului şi care se complac în această situaţie fiind încurajaţi indirect la nemuncă.

Radu DragusProiectul legislativ încă nu a fost definitivat dar intenţia este de a se verifica cumularea unor prestaţii către anumiţi cetăţeni şi plafonarea lor pentru că aşa cum am spus la un moment dat din aceste prestaţii s-ar putea să cîştigi mai mult dacă eşti şomer decît dacă ai fi angajat sau ai minimul pe economie şi atunci de fac verificări în aşa fel încît cuantumul prestaţiilor să fie mai mic decît salariul minim pe economie”, a declarat Radu Drăguş, fost director an Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale. Nu intră în calcule drepturile universale cum ar fi alocaţiile pentru creşterea copilului.

Un deosebit accent este pus de către acest act normativ pe indemnizaţiile de care beneficiază persoanele du dizabilităţi, întrucît autorităţile centrale au o bănuială că multe dintre certificate au fost eliberate de medici pe bandă rulantă. „Sunt o grămadă de astfel de persoane, ministrul dădea un exemplu că sunt sate întregi care beneficiază de indemnizaţii pentru persoane cu handicap”, a mai afirmat Radu Drăguş. Totodată, în acest an, Banca Mondială va prezenta un raport vis a vis de sumele cheltuite de stat în domeniul protecţiei sociale şi care ar putea fi soldat cu o serie de surprize pentru autorităţile române.