„SĂRACII” noștri parlamentari! Senatori și deputați de Botoșani, fără case sau mașini și cu datorii la bănci

Nouă parlamentari au trimis botoșănenii din județul Botoșani în Parlamentul României, la alegerile parlamentare din 2016. Șapte sunt de la principala formațiune ce guvernează țara, iar doi din rândul opoziției liberale.

 

Cei mai mulți dintre deputați și senatori par să trăiască la un nivel apropiat de mediocritate, asemenea majorității celor care merg la vot. Nu dețin autoturisme personale, deși sunt văzuți în trafic în bolizi de zeci de mii de euro și nu menționează că ar avea locuințe în care să trăiască alături de familia cu care pozează fericiți pe rețele de socializare.

 

Întrebare: Lipsa bunurilor din declarațiile de avere ale parlamentarilor de Botoșani nu reprezintă oare altceva decât un mod de a fenta legea privind transparența financiară a celor care dețin funcții de demnitate publică?

 

Unii dintre ei își au mașinile sau casele trecute pe persoană juridică, adică pe firmele pe care le dețin direct sau pe numele unor persoane de încredere.

 

Cristian Achiței – deputat PNL

 

Liberalul botoșănean deține împreună cu soția două terenuri, unul în comuna Mihălășeni și altul în municipiul Botoșani dar și un apartament (1996)  și un spațiu comercial (2006).

 

31.178 lei respectiv 36.945 lei

sunt sume depuse în fonduri de pensii administrate de unități private.

 

Deputatul liberal are și două credite de 110.000 lei și 20.000 de lei. Realizează în calitate de parlamentar venituri anuale de 120.036 lei la care se adaugă 53.146 lei din activitatea de director economic al SC Locativa SA a soției, Carmen Achiței.

 

Consoarta sa mai obține venituri servicii de consultanță economico-financiară în valoare de 43.400 lei (într-un an) și 11.232 lei indemnizație pentru calitatea de membru în CA de la SC Eltrans SA.

 

Familia Achiței NU DEȚINE MAȘINĂ în mod oficial.

 

 

 

Marius Budăi – deputat PSD și ministru al muncii

 

Am putea spune că social democratul botoșănean este excepția de la regulă în ceea ce privește „averea” familiei. Ministrul muncii Marius Budăi are trecute în declarația de avere și vila și mașina și datoriile.

 

După ce a devenit parlamentar și s-a făcut public că încă stă la un bloc ANL, Marius Budăi a renunțat la respectiva locuință și s-a mutat la Lebăda, unde pe un teren de 464 mp și-a construit o vilă de 142 mp.

 

A subliniat clar faptul că atât achiziția terenului cât și construcția casei au fost posibile printr-un credit contractat prin programul „Prima Casă”, în valoare de 302.470 de lei care a fost refinanțat în 2017 și astfel datoria s-a redus la 86.700 de lei.

 

Familia Budăi deține două autoturisme, un BMW X3 și un Renault Megane, dar și economii în sumă de 32.353 de lei.

 

Marius Budăi a câștigat anul trecut 113.395 lei în calitate de deputat și 15.560 lei după ce a fost numit ministru. Soția sa, Simona Budăi, lucrează ot la stat, la Direcția Agricolă Județeană, de unde a adus în casă 34.297 lei.

 

Chiar și un voucher de vacanță, în valoare de 1.450 de lei.

 

 

Tamara Ciofu – deputat PSD la al doilea mandat

 

Medicul pediatru deține două terenuri în Botoșani și în comuna Mihai Eminescu moștenite împreună cu soțul. Mai are, conform declarației de avere, un apartament și o casă în municipiul Botoșani, dar și un autoturism Suzuki.

 

La capitolul venituri realizate, Tamara Ciofu a câștigat anul trecut 46.552 de lei din activitatea de medic de la Spitalul Județean – Secția de Pediatrie și 125.376 de lei indemnizație de deputat. Soțul său, comisar la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a întregit veniturile familiei cu 36.165 de lei.  

 

 

Mihaela Huncă – deputat Pro România

 

Parlamentarul botoșănean a fost ales pe listele PSD la alegerile din 2016, însă la jumătatea mandatului nu s-a mai regăsit în doctrina partidului și s-a înscris în partidul condus de Victor Ponta, Pro România.

 

Mihaela Huncă deține și ea terenuri intravilane în Botoșani și Florești (Cluj) și două case construite pe aceste două suprafețe intravilane. Casa din Florești a fost achiziționată pentru fiul său Alexandru care s-a stabilit la Cluj alături de soția sa Raluca, cu care s-a căsătorit anul trecut.

 

Familia Huncă deține un Seat Ibitza din 2006 și are o datorie de 70.000 de lei după un credit făcut în 2018.  

 

121.340 lei

este indemnizația de deputat pe anul trecut a Mihaelei Huncă, la care se adaugă suma de 2.248 lei în calitate de profesor la plata cu ora în cadrul Liceului cu Program Sportiv.  

 

Mihaela Huncă este divorțată.

 

Costel Lupașcu – deputat PSD

 

Tânărul social democrat este printre puținii parlamentari care nu are oficial o locuință. Căsuța specifică din declarația de avere este anulată cu o serie de linii, însă neoficial Costel Lupașcu ar avea totuși o locuință ANL.

 

Are în schimb două mașini, un Audi A6 și un Daewoo Cielo, suma de 210.000 lei într-un depozit bancar și venituri de 120.000 de lei din indemnizația de deputat. Nu are datorii.

 

Soția sa se află în concediu de creșterea copilului indemnizația anuală fiind de 24.312 lei, plus  2.500 lei alocația copilului.

 

Răzvan Rotaru – deputat PSD

 

 

Deputatul social democrat este proprietarul unei case de locuit în zona Lebăda – comuna Curtești ridicată pe un teren intravilan de 1.000 mp. Are un credit de 37.000 de euro și un venit anual de 87.324 lei indemnizație deputat.

 

Nu deține autoturism conform declarației de avere deși în oraș este văzut la volanul unui Audi.

 

Câmpul dedicat soției este gol.

 

Doina Federovici – senator PSD

 

Oficial, nici președintele PSD Botoșani nu pare să se fi îmbogățit din activitatea politico-parlamentară. Doina Federovici deține o cotă parte dintr-un teren din comuna Coșula, județul Botoșani lăsat moștenire de părinți, probabil. Același statut juridic se aplică și în cazul unei case de locuit tot la Coșula. În municipiul Botoșani deține un apartament.

 

Și ea a renunțat la locuința ANL după ce a devenit parlamentar însă nu din primul an din legislatură, ci după o serie de articole din mass-media locală.

 

În prezent familia Federovici conduce un BMW X3 după ce anul trecut a vândut un autoturism cu 6.000 de euro. Are și economii de 35.309 lei și 25.000 de lei dar și credite de 15.000 lei, 25.000 de lei respectiv 90.000 de lei

 

Ca și venituri, Doina Federovici aduce în casă 140.932 de lei pe an, Dinu Federovici 14.146 lei iar copilul, sub formă de alocație, suma de 1.008 lei.

 

 

Costel Șoptică – senator PNL

 

Președintele PNL Botoșani pare mai degrabă interesat de soarta celor doi copii ai săi, un fiu și o fiică. Costel Șoptică are un teren pe numele copiilor de 2.000 mp în municipiul Botoșani și o casă de locuit cu același statut juridic.

 

Este asociat unic la SC General TopCom SRL unde deține acțiuni în valoare de 370.860 lei.

 

Ca venituri senatorul PNL aduce la bugetul familiei 128.623 lei din indemnizația de parlamentar, iar soția sa Magda, suma de 13.128 lei.

 

Nici familia Șoptică NU DEȚINE autoturisme în mod oficial.

 

 

Lucian Trufin – senator PSD

 

Fostul primar de la Vlăsinești nu și-a mutat domiciliul după ce a devenit parlamentar. A rămas să locuiască în casa din comuna Vlăsinești în suprafață de 144 mp.

 

Conduce un autoturism Fiat Doblo potrivit declarației, deși în realitate merge cu un Mercedes de teren.

 

Anul trecut a vândut patru terenuri din Vlăsinești în valoare de 42.377 lei și are conturi și depozite bancare de 22.173 de lei și 9.999 lei.

 

Are și datorii de 90.000 de lei și 75.000 de lei.

 

A câștigat din indemnizația de senator 122.712 lei iar soția sa 36.027 lei, salariul unui profesor din învățământ.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store