Sănătatea elevilor prea puțin importantă pentru autorități

Situație îngrijorătoare în Botoșani unde cabinetele școlare aproape că lipsesc.

 

La nivelul județului sunt aproximativ 20 de cabinete școlare, dar cele mai multe sunt în medul urban.

„În județ în acest moment avem 20 de cabinete școlare în care activează 11 medici și 26 de asistenți însă distribuirea lor este în mare măsură în zona urbană. Astfel în municipiul Botoșani, avem 11 cabinete, la Dorohoi avem două cabinete, în cele cinci orașe avem câte un cabinet și patru se află în comunele Coțușca, Pomârla, Ungureni și Vorona”,

Dan Șlincu, prefectul județului

 

Personalul medical din cabinetele școlare face parte din schema organizatorică a autorităților publice locale, dar cheltuielile cu salarizarea sunt plătite din bugetul ministerului Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică.

 

Există câteva soluții provizorii și pentru cei din mediul rural și asta pentru că în aceste momente ministerul Sănătății nu poate asigura finanțare pentru deschiderea unor noi cabinete medicale.

„În aceste condiții am trimis o adresă la toate autoritățile publice locale prin care le reamintim faptul că conform legii pot să apeleze la medicii de familie din comune. Pot să încheie contracte de prestare de serviciu medicale cu normă redusă. Mai mult decât atât pot apela în situații de criză la serviciile medicale ale asistenților medicali comunitari și ale mediatorilor sociali. La nivelul județului sunt 96 de asistenți comunitari și 17 mediatori sociali”,

Dan Șlincu, prefectul județului

 

Ca atare, unitățile administrativ teritoriale sunt obligate să asigure  asistența medicală, astfel încât sănătatea copiilor să nu fie pusă în pericol.