Salon de frumusețe unicat în județ!

Într-una dintre cele mai „harnice“ localităţi din judeţul Botoșani, vor fi asigurate prin intermediul unui proiect finanţat din fonduri europene aproximativ 30 de locuri de muncă, destinate în special persoanelor defavorizate, scrie Vocea Dorohoiului.

 

29 de locuri de muncă pentru persoanele defavorizate

Primăvara lui 2015 va aduce în comuna condusă de primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelariu în jur de 29 de locuri de munca, iar cei vizaţi sunt fie tinerii proveniţi din familii nevoiaşe, fie persoanele defavorizate, cărora le este din ce în ce mai greu să îşi găsească un serviciu, iar acestora le va fi asigurată şi o perioadă de instruire, pentru a putea să facă faţă cu brio cerinţelor viitorului angajator.
Concret, prin intermediul unei organizaţii non-guvernamentale din comuna Pomârla, va fi aplicat un proiect de economie socială. Dumitru Chelariu, este direct implicat în toate activităţile, pentru a asigura bunul mers al proiectului, al cărui documentaţie a fost semnată la finele anului trecut, pe 26 decembrie 2014.
„Locurile de muncă, alături de grupul ţintă vizează comuna Pomârla, fiind vorba despre oameni din categoriile defavorizate şi care vor avea aceste locuri de muncă. Sunt trei ateliere în comună şi un salon de înfrumuseţare, în oraşul Dorohoi“, a declarat Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

În Pomârla, lista celor defavorizaţi pare să fie una lungă

Spre exemplu, o persoană care a fost instituţionalizată şi a părăsit la vârsta majoratului casa de copii, iar în momentul de faţă este în căutarea unui loc de muncă poate beneficia, după spusele primarului, de un post din cele 29 puse la dispoziţie.
„Beneficiarii sunt cei care au venitul minim garantat şi familiile monoparentale, iar în comuna noastră lista este una foarte lungă, în ceea ce priveşte acest grup defavorizat“, a mai adăugat Dumitru Chelariu.
Partenerii acestui proiect care va fi implementat în cursul anului 2015 vin din mai multe județe ale României, printre ele numărându-se Timişoara, Argeş sau Ilfov, cu ai căror reprezentanți Dumitru Chelariu s-a întâlnit până acum în cadrul unor cursuri specializate, în vederea punerii la punct a detaliilor de natură tehnică ale acestui proiect de tip POSDRU.

„Nu ne intresează profitul“

„Noi nu avem legea economiei sociale, în România, din păcate, chit că în toate ţările europene există o asemenea lege. Acolo economia socială este ceva comun, la noi abia ne jucăm cu Legislativul. Este în Parlament o lege care se tot pasează, de la an la an şi nu mai trece, nu mai este aprobată. Aceste structuri de economie socială se vor transforma ulterior în SRL-uri, care sunt aducătoare de profit. Pe noi însă nu ne intresează profitul, fiindcă altfel nu ar mai fi economie socială, dar vom specifica în statut faptul că excedentul care va ieşi din activitatea acestor SRL-uri să fie folosit tot pentru ajutorarea grupului ţintă, cel al persoanelor defavorizate“, a explicat Dumitru Chelariu.
În cadrul proiectului european finanţat cu 870.000 de euro, pentru zona Moldovei, dintre cei care se află pe lista de aşteptare pentru a ocupa un astfel de loc de muncă majoritatea sunt tineri, care au mai mai lucrat în trecut în domenii asemănătoare şi vor fi instruiţi înainte de a începe propriu-zis munca. Până pe 1 iunie 2015 se va face selecţia acestora, iar în perioada imediat următoare ei vor „intra în pâine“, după cum spune Dumitru Chelariu.
Pe 25 martie 2015 va avea loc, la Bucureşti, conferinţa de lansare a acestui proiect, acolo unde se vor întâlni toţi partenerii din ţară.
CITEȘTE:
Locuitorii unei comune din Botoșani trăiesc ca-n epoca de piatră: Acest aparat era singurul de la care ţineam legătura cu lumea