Când hemoroizii șefului devin... SIDA – ce s-a întâmplat la o unitate de stat

Cum este să negociezi ca șef al unei unități de stat un Contract Colectiv de Muncă (CCM) în care să prevezi anumite beneficii pentru salariați de care în final să beneficiezi chiar tu? Și să stabilești respectivele prevederi pentru un an, dar tu să iei banii pentru altul?

 


Și-au amintit după un an sau doi de-o operație

Păi ar trebui întrebat pe la SC Nova Apaserv SA, acolo unde Camera de Conturi Botoșani din cadrul Curții de Conturi a României a descoperit că în 2013 s-au plătit cu nerespectarea prevederilor legale ajutoare de boală în sumă totală de 10.500 de lei către cinci salariați cu funcții de conducere. Și asta nu este singura problemă.
”Aceste ajutoare în sumă de 2.100/salariat s-au plătit pe baza unor documente (scrisori medicale) emise și de unități medicale private, unele fără ștampilă, iar unele ajutoare au fost plătite în anul 2013, deși unele documente medicale au fost emise în anii 2011 și 2012”, se arată în raportul întocmit de Camera de Conturi Botoșani.
Cu alte cuvinte, unii conducători ai operatorului licenția de apă și canalizare și-au amintit că au fost bolnavi după vreo unu-doi ani și după ce a intrat în vigoare CCM privind acordarea ajutoarelor de boală, ei primind practic retroactiv respectivele sume.

Hemoroizi, hepatită, tot aia e

Acest lucru contravine tocmai CCM încheiat la începutului anului 2012, în care se stipula foarte clar că ajutoarele de boală se acordă în maxim 30 de zile calendaristice de la data producerii evenimentului, în baza documentelor justificative.
Amintitul CCM menționează și bolile grave ale angajaților pentru care unitatea poate acorda fonduri bănești în vederea procurării de medicamente: leptospiroză, hepatită B sau C, neoplasme, HIV/SIDA, intervenții chirurgicale.
Ce au răspuns șefii de la SC Nova Apaserv SA? Iată:
”Conform CCM/2013 ajutoarele de boală acordate au fost susținute de documente justificative însă aceste documente trebuiau să ateste gravitatea bolii și nicidecum contravaloarea sumelor ce urmau a se deconta ca fiind costul medicamentelor. În general, bolile grave se tratează în unitățile spitalicești ale statului și prea puțin în cadrul unor clinici particulare, iar contribuțiile privind asigurările sociale și fondului de sănătate vin tocmai să asigure îngrijirile medicamente, costul acestor medicamente fiind decontat prin Casa de Asigurări de Sănătate”.
Controlorii de la Camera de Conturi Botoșani au decis verificarea tuturor ajutoarelor de boală, stabilirea întinderii prejudiciului și recuperarea integrală a acestuia.
Aceasta mai ales că printre intervențiile chirurgicale pentru care s-au acordat ajutoare bănești se află și cel puțin una pentru hemoroizi, departe de lista afecțiunilor stipulate în CCM.
Sergiu BĂLĂȘCĂU
PENTRU CE BOLI S-AU DAT BANI ȘI CINE I-A PRIMIT:
Hemoroizii şi hernia şefilor de la „Apă” operate pe banii abonaţilor – LISTA beneficiarilor
[[banner]]
CITEȘTE ȘI:
Botoșani, 2015: Doctor îmbolnăvit fiindcă lucrează la 2 grade C – DOCUMENT