Salariile de la Consiliul Județean publice și nu prea! Încă un șef cu leafă de lux, ceilalți funcționari ascunși după o grilă complicată – DOCUMENT

De două ori pe an, pe 31 martie și 30 septembrie, unitățile de stat au obligația de a publica salariile angajaților pe site-urile proprii sau eventual la sediile în care își desfășoară activitatea.

 

Salariile publice! Doar la modul de calcul

 

Și la Consiliul Județean Botoșani a fost făcută publică lista cu salariile de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual.

 

O listă în care sunt trecute lefurile aprobate în plen, într-o grilă de calcul ce conține salariul de bază aferent funcției, indemnizația de încadrare sau lunară, după caz, tipul de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, dar și baza legală a acordării acestora.

 

 

„Toate autoritatile și instituțiile publice (...) vor publica la sediul propriu și pe pagina proprie de internet, în datele de 31 martie și 30 septembrie ale fiecărui an, și vor mentine publicată o listă a tuturor funcțiilor din autoritățile sau instițutiile publice respective ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice”,

scrie în Legea nr. 153/2017

*actul normativ care stabilește salarizarea personalului plătit de fonduri publice

 

În practică însă, nu se cunosc retribuțiile efective ale funcționarilor din Consiliul Județean ca număr de beneficiari și ca suma totală care se plătește lunar.

 

Exemplificând, la funcțiile publice de execuție, în dreptul auditorilor, la CJ Botoșani sunt cinci posturi cu tot atâtea gradații, în funcție de vechime, însă doar la două dintre acestea sunt trecute și veniturile lunare, cuprinse între 9.587 lei (cu un spor de 25% de 1.479 lei) și 10.104 lei ( plus 1.516 lei).

 

Nu se știe câți auditori sunt de fapt în acest serviciu, la ce gradații se află fiecare și care este suma totală plătită lunar acestor angajați.

 

 

Ovidiu Antonesei, șeful Serviciului organizare, salarizare, resurse umane din cadrul CJ Botoșani explică:

 

„Sunt salariile aprobate prin Hotărâre de Consiliu Județean. Nu sunt posturile aici. Nu se fac publice pe număr de posturi, se fac salariile în plată”.

 

„Grila pe care o avem în momentul de față, aprobată prin Hotărâre de Consiliu Județean, este transpusă în această informare. Nu sunt evidențiate și numărul de posturi. Pe adresă nu spune că facem transparență pe numărul de posturi, zice de venituri, care sunt salariile. Adică un consilier superior, la gradația 5, are salariul acesta. Un consilier gradația 4 are salariul acesta. Dar în plată la acest moment nu avem pe cineva la gradația 4”.

 

Doar modul de calcul este public, nu și salariile efective aflate în plată 

 

Mai concret, legiuitorul obligă și nu prea să se transparentizeze veniturile, în condițiile în care sunt publice doar nivelul și modalitatea de calcul în grilă, nu și numărul efectiv de angajați din instituție, cu salariul aferent, în funcție de post, vechime, sporuri și alte modalități de stabilire a unui venit lunar într-o unitate de stat.

 

„Ce vedeți aici nu este ca număr de persoane, nicăieri nu aveți ca număr de persoane, nici pe funcționari publici, dacă vă uitați. Asta ne spune Legea 153, care sunt salariile, nu per total”,

mai spune Ovidiu Antonesei

 

 

Pe hârtie, „armată” de consilieri la cabinete 

 

La secțiunea personalului contractual, spre exemplu, în dreptul consilierilor de la cabinetele președintelui și vicepreședintelui, la o simplă citire, s-ar părea că există nu mai puțin de șapte persoane care lucrează pentru șefii aleși din Consiliul Județean.

 

 

În realitate, sunt șase persoane, patru la cabinetul Doinei Federovici, unde a fost înființată și o funcție de director de cabinet, și câte unul la cei doi vicepreședinți, Dorin Birta și Bogdan Dăscălescu.

 

Iar salariile sunt ademenitoare și cu greu pot concura cu cele plătite în mediul privat, aceasta fiind probabil una dintre explicațiile pentru care posturile la astfel de cabinete de demnitari sunt atât de râvnite. Aici lefurile pornesc de la un minim de 6.552 de lei cu un spor de 983 de lei pentru gradația 0 și pot ajunge la 8.162 de lei cu un spor de 1.224 de lei, pentru gradația 5, care înseamnă vechime de peste 20 de ani în câmpul muncii. Iar asta pentru o activitate apropiată celei de secretariat. 

 

Încă un șef bine plătit în CJ

 

Și nu în ultimul rând, ca noutate, în grila de salarizare de la CJ Botoșani apare și venitul administratorului public, al doilea din istoria județului, post care îi revine de câteva luni social-democratului Cristian Nistor.

 

În trecut, funcția a mai fost ocupată doar de Radu Judele, în mandatul de președinte al lui Florin Țurcanu. Timp de patru ani, cât instituția a fost condusă de Costică Macaleți, postul a rămas neocupat.

 

Administratorul public al județului are un salariu lunar brut de 17.740 de lei la care se adaugă 2.661 de lei spor de condiții vătămătoare sau periculoase, în procent de 15% din salariul de bază.

 

„Salariul lui se stabilește prin dispoziția președintelui, nivelul minim este salariul de bază al secretarului general, iar nivelul maxim este indemnizația vicepreședintelui, inclusiv majorările. Textul inițial era fără majorare, după care s-a venit în 2018 cu modificare, inclusiv majorarea”,

Ovidiu Antonesei, șeful serviciului resurse umane din CJ Botoșani.

 

Președintele Doina Federovici are un venit lunar de 18.720 de lei plus 4.680 lei, care înseamnă o majorare lunară de 25% pentru implementarea de către instituție a unor proiecte europene.

 

*sporul este acordat șefilor din CJ sau din primării, indiferent dacă sunt implicați direct, sau nu, în derularea acestor programe finanțate de UE.

 

Vicepreședinții au un nivel salarial lunar brut de 16.640 de lei la care se adaugă un spor de 4.160 de lei.

 

 

Amenzi care nu sperie pe nimeni 

 

Aceeași Lege 153 prevede și sancțiuni de până la 10.000 de lei pentru instituțiile care nu afișează aceste „venituri” de două ori pe an.

 

Însă, având în vedere că, practic, sunt făcute publice doar niște grile de salarizare anuale și nu lefurile efective aflate în plată, nu există vreun risc prea mare pentru a se vorbi despre eventuale sancțiuni.

 

Și nici vreo expunere a funcționarilor care primesc lunar salarii și de trei sau patru ori mai mari decât cele din mediul privat.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store