S-a spart un mit, NU botoșănenii sunt cuțitarii țării

O analiză făcută de Institutul de Medicină Legală ”Mina Minovici” asupra numărului de crime produse pe parcursul unui trecut în România arată diferenţe majore între judeţele ţării. Patru din primele cinci judeţe, ”fruntaşe” la incidenţa omuciderilor, sunt din Moldova, în timp ce, simetric, patru din ultimele cinci judeţe din acest top sunt din Transilvania, potrivit Adevărul.

 

Analiza face raportul dintre numărul de omucideri şi populaţia fiecărui judeţ, plecându-se la o incidenţă medie, la nivel naţional, de 1,9 crime la fiecare 100.000 de locuitori. Faţă de această valoare medie, campion absolut, ca şi incidenţă, este judeţul Vaslui, unde în 2014 au avut loc 3,89 omucideri/100.000 de locuitori.

Urmează Dolj şi Bacău, fiecare cu o incidenţă de 3,71 la suta de mii de locuitori, după care vine judeţul Iaşi, cu 3,33, şi Vrancea, cu 3,28. În cifre absolute, situaţia stă puţin diferit, capital- Bucureşti - conducând detaşat cu 35 de crime comise anul trecut, dar unde, raportat la populaţia semnificativ mai mare, incidenţa obţinută este una relativ scăzută: 2,08/100.000 de locuitori. Capitala este urmată de judeţul Bacău, cu 27 de cazuri, şi Iaşi, cu 24. Doljul apare în această statistică având 23 de cazuri, iar Vasluiul - 18.


La polul opus sunt mai multe judeţe în care incidenţa omuciderilor este subunitară. Cea mai mică incidenţă s-a înregistrat anul trecut în judeţul Alba - 0,29/100.000 de locuitori (un caz). Urmează Satu Mare - 0,53 (două crime), Argeş şi Cluj, cu 0,61 (câte patru cazuri), tot 0,61 fiind incidenţa şi în Hunedoara (aici fiind înregistrate trei astfel de cazuri).


În ceea ce privește Botoșaniul, care se află pe locul 31 în topul incidenței omuciderilor, reiese faptul că totuși stăm bine, în comparație cu Vasluiul, Craiova Vrancea, Iași sau Bacău ,care au printre cei mai mulți criminali.
 

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:39529:Criminal în sutană aruncat în spatele gratiilor după ce și-a omorât tatăl în bătaie ]]