S-a lansat Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei: De mai bine de 100 de ani un teritoriu marginalizat VIDEO

Asociația "Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei", din care fac parte mai multe personalități ale societății civile din toate cele opt județe din Moldova, a fost lansată luni la Iași, inițiatorii spunând că scopul este de a fi creată o platformă a tuturor oamenilor competenți care pot să contribuie la rezolvarea proiectelor Moldovei.

 

"Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei" - ce propune un model național de descentralizare administrativă care să pună în acord ”interesele regionale cu obiectivele dezvoltării naționale” - a fost lansată în prezența a aproximativ 100 de persoane, singurii politicieni prezenți în sală fiind deputatul USR de Neamț Iulian Bulai, consilierul local liberal Ciprian Bostan și consilierul județean PNL Silviu Apostol, conform Hotnews

 

"Încercăm să devenim o platformă a tuturor oamenilor competenți care pot să contribuie la rezolvarea aspirațiilor și proiectelor Moldovei", a declarat Dan Radu, unul dintre fondatorii asociației.

El a mai spus că mișcarea în sine are ca obiectiv principal înscrierea și promovarea intereselor regionale pe agenda publică și promovarea descentralizării, văzută ca o corelare între interesele locale, regionale, și interesul național.

"În statutul asociației sunt trecute câteva teme mari care țin de promovarea competivității regionale, fără care nu avem nicio șansă. Ne confruntăm cu izolarea, cu plecarea moldovenilor mai mult decât a celorlați români. De asemenea, este vorba de nevoia coeziunii teritoriale, pentru că la acest moment suntem destructurați și nu avem o forță a Moldovei. Ne plângem că nu avem reprezentanți la centru, la București", a spus, la rândul său, președintele asociației, Dorin Dobrincu.

Au fost prezentate principalele idei din manifestul asociației, precum și o situație grafică ce arată nivelul sărăciei, al șomajului și al migrației din județele Moldova.

 

Membrii fondatori ai "Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei" sunt prof. Al. Călinescu (președintele onorific al asociației), Dorin Dobrincu (președintele asociației), Dan Radu, George Țurcănașu, Mihai Chiper, Ionel Apostol, Cătălin Urtoi, care în ultima perioadă s-au implicat activ în mișcarea civică pro-autostradă.

 

Manifestul integral al Asociației:

 

"Moldova este, de mai bine de 100 de ani, un teritoriu marginalizat, mereu pus la coadă. Un teritoriu exploatat electoral, periodic, cu promisiuni niciodată îndeplinite. Suntem opt județe - 4 milioane de oameni - care speră în zadar de la politicieni desemnați de la centru o viziune consolidată pentru acest sfert de țară.

 

Politicile centraliste și-au dovedit cu fiecare ciclu electoral, de 30 de ani încoace, neputința și ineficiența.Moldova de azi este subdezvoltată economic și fără voce politică pentru că e reprezentată în Capitală de politicieni mediocri și obedienți, care nu s-au solidarizat niciodată pentru a apăra interesele celor 4 milioane de alegători.

 

Politicieni care votează fără greș în conformitate cu linia partidului centralist, nu cu nevoile și cu interesele alegătorilor lor. Fiecare an înseamnă, pentru acești 4 milioane de alegători, încă un buget de stat în care Moldovei “nu i se alocă bani” pentru drumurile de care are nevoie, pentru spitale, pentru școlile în care să-și educe copiii.

 

Moldova are nevoie prin urmare de o voce clară, articulată, care să-i protejeze și promoveze interesele.

 

Problemele Moldovei au dreptul să intre pe agenda națională

 

Cele opt județe ale Moldovei au probleme specifice - care țin de geografie, de infrastructură, de dinamica socială, de proiecția conștientă a unui viitor sănătos. Asociația ”Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, ce are ca membri persoane cu expertiză și competență profesională în domeniile economiei, antreprenoriatului, științelor juridice, administrației, istoriei, geografiei sociale, din toată regiunea, va formula aceste probleme, le va impune pe agenda națională și va propune soluții.

 

Sunt probleme regionale importante, ce au fost ignorate, sistematic, de generații de politicieni - care sunt răspunzători, din toate punctele de vedere, de subdezvoltarea Moldovei:

 

Lipsa infrastructurii mari, care gâtuie de decenii economia Moldovei, are drept cauză dezinteresul și incompetența politicilor centraliste care repartizează banii și prioritizează proiectele de investiții după o logică fără legătură cu dezvoltarea pe termen lung a unei regiuni esențiale strategic;

 

Rezultatul acestor politici se traduce prin inechități în alocările bugetare - care adâncesc, sistematic, decalajul dintre Moldova și regiunile cu creștere economică peste media țării; în 2018, de exemplu, Moldova - care înseamnă peste 20 % din suprafața țării - a primit un umilitor 2,3% din bugetul național de investiții al Ministerului Transporturilor;

 

Regiunea e privită de decenii, în luări publice de poziții, prin lentila unor stereotipii care-o califică drept “primitor universal” de infuzii financiare. Datele arată însă, adesea, altceva: în perioada 2012-2015, de exemplu, regiunea Nord-Est a livrat bugetului central cu 10 miliarde de lei (2,3 miliarde de euro) mai mult decât a primit înapoi prin realocări;

 

Fenomenul migrației forței de muncă - care trage în jos întreaga economie națională - are efecte devastatoare în Moldova: din trei emigranți români, unul este din Moldova; 25% din populația zonei - față de 10%, media națională - contribuie, prin munca lor, la PIB-ul altor țări;

 

Orașe mari - sau județe întregi, precum Galațiul sau Botoșaniul - sunt condamnate la izolare și declin accelerat pentru că nu-și pot conecta motoarele economice la cele ale regiunii; și n-o pot face pentru că nu există conexiuni de transport adecvate și politici regionale care să le valorifice inteligent resursele, creativitatea, potențialul.

 

Nu capitala trebuie să aibă o țară, ci țara trebuie să aibă o capitală

 

Procesul de regionalizare, aflat în dezbatere publică în 2013 - care ar fi permis în acești ani accesarea dinspre regiuni a fondurilor europene pentru infrastructură mare, de care Moldova are stringentă nevoie - a fost abandonat de administrația de la București fără vreo explicație. Dezvoltarea României trebuie să fie rezultanta eforturilor marilor comunități regionale, care sunt direct interesate să valorifice oportunități - și deci vor fi mai rapide și mai eficiente.

 

Regiunile României trebuie, în plus, să se dezvolte simultan și echilibrat. Dezechilibrele nasc tragedii, reacții extreme, pericole greu de anticipat.Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei va propune un model național de descentralizare administrativă - și de punere în acord a intereselor regionale cu obiectivele dezvoltării naționale.

 

Credem că este timpul ca marile regiuni ale României să capete voce politică și putere administrativă pentru a relansa dezvoltarea țării, ținută acum pe loc de un hipercentralism ineficient, paralizant și antinațional.


 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store