S-a găsit leacul pentru fotbalul în faliment - FC Botoșani e pentru

Fiind martoră la scăderea drastică a numărului de echipe din eşaloanele inferioare, care falimentează pe capete, Federaţia Română de Fotbal intenţionează să implementeze principiul solidarităţii financiare.

 

Și anume 5% din cuantumul drepturilor de televiziune pentru Liga 1 să revină formaţiilor din ligile a 2-a şi a 3-a.

„Principiul solidarităţii lipseşte cu desăvârşire din fotbalul românesc şi considerăm că introducerea lui reprezintă o necesitate, confirmată atât de realităţile fotbalistice pe care le trăim, cât şi de practica europeană, la nivel de federaţii continentale, UEFA, Parlamentul European şi Comisia Europeană. Ne gândim la 5% din drepturile TV pentru Liga I care să revină cluburilor din Liga a II-a şi Liga a III-a. Printr-o adresă a Ligii Profesioniste de Fotbal am fost informaţi că subiectul va fi discutat în Adunarea Generală a cluburilor de Liga I din 27 aprilie”, a declarat Răzvan Burleanu după şedinţa de săptămâna trecută a Comitetului Executiv al FRF.

Propunerea preşedintelui FRF a început deja să nască discuţii, apărând deja în spaţiul public păreri contradictorii din partea conducătorilor din Liga 1.

„Tot fotbalul românesc este sărac, chiar şi echipele din prima ligă au de suferit. Ar trebui să se găsească alte surse, din publicitate, din marketing, din orice altceva, dar nu din banii care ni se cuvin nouă. În alte ţări normal că merge, acolo stadioanele sunt pline, se vând tricouri de 100 de milioane de euro pe an, sunt alte detalii. Noi vindem tricouri de 1.000 de lei pe an. Poţi să fii generos când eşti bogat, dar când eşti sărac, n-ai cum să împarţi la alţii", a precizat, pentru GSP, Iuliu Mureşan, preşedintele lui CFR Cluj.

Finanţatorul lui FC Botoşani este de acord cu propunerea

Pe de altă parte, Valeriu Iftime, finanţatorul lui FC Botoşani, şi-a exprimat acordul cu privire la implementarea principiului.

„Eu aş fi de acord, pentru că fotbalul din ligile inferioare ar trebui ajutat. Nu sunt împotriva acestui demers înaintat de Federaţia Română de Fotbal. Dacă se poate afară, se poate şi la noi. Nu mă gândesc deloc că retrogradăm, dar mă gândesc la cluburile din Liga a 2-a, mă gândesc la centrele de copii şi juniori”, a afirmat Iftime 

În ce îi priveşte pe cei de la Foresta Suceava, care se confruntă cu mari probleme financiare, cred că o asemenea decizie în favoarea cluburilor mici ar fi mai mult decât necesară.

„În situaţia în care ne aflăm nu doar noi, ci întreg fotbalul românesc, orice sumă de bani ar fi binevenită. Numai în ultimul an au dispărut zeci de echipe de pe harta fotbalului românesc. Uitaţi-vă ce se întâmplă în Liga a 2-a. S-au retras deja patru echipe din campionat, iar alte patru-cinci trag să moară”, a declarat antrenorul Bogdan Tudoreanu.

Această măsură, gândită ca un colac de salvare pentru echipele din eşaloanele inferioare, reprezintă o practică des întâlnită în ţările cu un fotbal dezvoltat. Astfel, în Germania, echipele din eşalonul secund primesc 20% din suma încasată la nivelul Bundesligii, în timp ce în Suedia, procentul este de 16. În Spania, aproape 10% din sume se duc spre eşalonul secund, iar 0,5% spre fotbalul feminin. În Italia, 10% se duc spre eşaloanele inferioare, cu obligativitatea utilizării acestor sume pentru proiecte dedicate copiilor şi juniorilor, iar în Franţa este vorba de un procent de 2,5, dar cu menţiunea că suma nu poate fi mai mică de 14,26 de milioane de euro. Chiar şi Champions League direcţionează o parte din venituri către Europa League.

”În concluzie, ne dorim ca toţi cei care doresc într-adevăr dezvoltarea fotbalului românesc să conştientizeze că nu se poate performa pe termen lung, la vârf, câtă vreme nu întoarcem resurse de stabilitate şi dezvoltare la baza piramidei. Dacă Parlamentul European, UEFA şi ţările europene cu fotbal de mare performanţă au înţeles acest lucru, am convingerea că trebuie să reuşim şi noi”, a conchis preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu. (Sursa: Pro Sport)