CUM arată roșiile românești care ne pot pune sănătatea în pericol

Tomatele din piețe care sunt etichetate ca fiind românești, ascund un mare secret. La ce trebuie să fim atenți atunci când le alegem?

 

Adevărul despre roșiile românești din piețe

 

Roșiile nu lipsesc niciodată din frigiderul nostru, mai ales în această perioadă în care temperaturile cresc constant. Tomatele românești sunt cele mai delicioase, însă trebuie să le alegem cu grijă. Unele au semne vizibile prin care ne putem da seama dacă au fost tratate excesiv, scrie Playtech.ro.

 

Academicianul Costel Vânătoru este unul dintre cercetătorii de top care ne avertizează în legătură cu tomatele toxice care sunt vândute în piețe și în supermarketuri. Expertul spune că ar trebui să ne ridice un semn de întrebare în special roșiile țuguiate, foarte mari, cele cu o culoare anormală în interior și cele fără semințe.

 

„Sunt substanțe care pun sănătatea în pericol și ne bucurăm de profituri poate ceva mai mari, pentru că scopul folosirii acestor substanțe este acela material, pentru a grăbi maturarea plantelor, pentru a prinde un preț mai bun la piață”,

spune Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

 

Când vor apărea primele roșii românești pe tarabe?

 

Legumicultorii din Botoșani spun că până la jumătatea lunii mai vor aduce pe tarabe roșiile românești, însă, din păcate, la un preț mult mai mare. Dacă anul trecut era în jur de 20 de lei kilogramul, anul acesta ar trebui să ne așteptăm la prețuri duble, deoarece cheltuielile au fost mult mai mari.

 

Cum recunoaștem tomatele forțate să crească cu chimicale?

 

Roșiile țuguiate se găsesc din ce în ce mai des pe tarabele din piețele de la noi. Nu multă lume știe, însă acestea sunt un adevărat pericol pentru sănătate, avertizează specialiștii. Este foarte important să știm cum le deosebim.

 

Fermierii spun că acel „moț” din vârful roșiilor ar fi o caracteristică a unui soi bulgăresc. Pe de cealaltă parte, specialiștii în domeniu susțin că, de fapt, țuguiul roșiilor indică faptul că ele au fost crescute forțat cu diverse chimicale. Viorica Lagunovschi, doctor la Facultatea de Horticultură, ne-a explicat că nu toate tomatele care sunt țuguiate sunt periculoase.

 

„În primul rând trebuie să fim foarte atenți. Nu toate tomatele acestea care sunt ţuguiate sunt neapărat periculoase. Există în sortimentul actual o serie de hibrizi care au acest mucron, această excrescență, care nu este chiar atât evidentă, dar ea există. Firmele de distribuție au adus pe piață niște hibrizi din aceştia. Însă, dacă mucronul este foarte evident, asta înseamnă într-adevăr că acele fructe au fost stimulate excesiv”,

a declarat specialista la Antena 3 CNN.

 

Doi legumicultori din județul Buzău ar fi forțat coacerea legumelor folosind substanțe toxice, interzise în România, din dorința de a scoate recolte timpurii, pentru a le vinde la un preț cât mai mare.

 

(sursa foto: Gândul)