Românul care a explorat eschimoșii și s-a prăbușit cu balonul în apele Oceanul înghețat: CE îl leagă de Botoșani

Constantin Dumbravă (1890-1935) este considerat unul dintre cei mai valoroşi naturalişti români şi primul care a călcat vreodată, printr-o expediţie ştiinţică în Groenlanda. Provenit dintr-o familie modestă din oraşul băcăuan Buhuşi, a făcut studiile superioare şi doctoratul în Franţa şi Belgia, după care s-a căsătorit la New York, de unde a organizat trei expediţii, care au contribuit la cunoaşterea Groenlandei dar şi a poporului eschimos, scrie Adevărul.

 

A făcut studiile liceale la Botoşani

Băcăuanul Constantin Dumbravă, plecat dintr-o familie cu posibilităţi reduse din Buhuşi, (tatăl era factor poştal iar mama, muncitoare la Căile Ferate Române) şi-a dobândit recunoaşterea mondială, după ce a reuşit să efectueze trei expediţii în Groenlanda. Foarte ambiţios, tănărul plecat din micul târg Buhuşi a făcut studiile liceale la Botoşani iar apoi şi-a urmat visul la două universităţi de prestigiu din Franţa şi Belgia. Pasionat al cercetărilor geografice, geologice, climatologice dar şi al etnografiei, ajunge în America, la New York, unde se căsătoreşte, cu Estelle Heigs. Susţinut de aceasta, dar şi de oamenii de ştiinţă din cadrul Societăţii de Geografie a Franţei şi a Societăţii Regale Belgiene de Geografie, cu fonduri strânse de exploratorii din Philadelphia, New York şi Michigan, organizează trei expediţii. După prima expediţie, din 1925, când a explorat ţărmul groenlandez, în 1927-1928 organizează o altă deplasare, considerată drept prima expediţie românească în Groenlanda. Tot atunci realizează şi un film documentar, care a ajutat la continuarea cercetărilor ulterioare şi a crescut interesul oamenilor de ştiinţă faţă de această insulă (mai mare decât România de nouă ori).

Expediţie română în Groenlanda

Cercetătorul român şi-a asociat cercetarea cu belgianul, meteorolog, Freddy Bernard. A plecat din Copenhaga pe 26 iulie 1927, cu vasul „Gertrude Rask". După 10 zile, traversând Atlanticul, a ajuns la Angmasalik. Spre sfârşitul anului, în telegrama din 18 decembrie 1927, trimisă din Angmasalik, trimisă Societăţii Belgiene de Geografie, Constantin Dumbravă spune: „Expediţia română în Groenlanda urează cele mai bune sentimente la toţi membrii Societăţii”. Glaciologul organizează, astfel, prima expediţie: „care-şi propunea să studieze mişcarea ciclonilor şi a anticiclonilor, proprietăţile apei mării, a gheţii de crestă şi a celei maritime, mareele, curenţii marini, structura rocilor, flora, fauna, obiceiurile locuitorilor“, arată scriitorul băcăuan Eugen Şendrea, în cartea Istoria pe Placul Tuturor (Un savant din Buhuşi, la Polul Nord).

A fost oaspetele mai multor familii de eschimoși

La revenirea în Europa, după un an de cercetări, inclusiv pe timpul nopţii polare, după ce a fost oaspetele mai multor familii de eschimoşi, Constantin Dumbravă a spus: „Timp de 12 luni am recoltat colecţii etnografice, documente asupra obiceiurilor micului popor eschimos, am făcut un film de 3 500 m, am capturat o vulpe şi alte animale, pe care le-am oferit Grădinii zoologice din Anvers, un fetus de focă, pe care l-am conservat în formol, un urs alb, o focă, al cărei corp l-am împăiat şi multe cranii umane şi de mamifere şi am adunat un mare număr de observaţii meteorologice"

În 1934 a condus balonul în ultima lui expediţie, deasupra Oceanului Arctic, de Nord, aproape de Angmasalik, unde s-a şi prăbuşit. Câteva luni mai târziu este grav bolnav şi se stinge la doar 45 de ani, la Cannes, unde este şi îngropat. A lăsat în urmă cercetări importante, strânse în două volume: „Un an printre eschimoşi“ (în limba franceză) şi „Jurnal de călătorie“ (în limba engleză).

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:39502:Poate cel mai celebru artist în viață al Botoșanilor a părăsit România pentru America – FOTO ]]