Vremea frumoasă de duminică i-a făcut pe mulți botoșăneni să prelungească plimbarea pe Pietonalul Unirii, acolo unde în special copiii au avut parte de o adevărată distracție.
Și asta pentru că, în afară de faptul că au avut posibilitatea de a vedea de aproape mașini de epocă sau scoase din uz, botoșănenii care au vizitat Retroparada au putut studia în amănunt motoarele, iar copiii, dar nu numai, s-au fotografiat cu modelele preferate de mașini. Nu puțini au fost cei care au îndrăznit să deschidă portierele și să se strecoare pe scaunul șoferului.
Printre mașinile-vedetă ale acestei ediții se află autoturismul Edser Ranger din 1959, aflat în proprietatea unui botoșănean. Expus în numeroase expoziții din țară, automobilul a atras privirile nu doar datorită dimensiunilor sale și a culorii, ci și datorită construcției, diferită de cea a modelelor europene, cu care suntem mai familiarizați.
În 1957, Henry Ford, cel mai mare constructor de automobile din acea vreme, a simțit nevoia revigorării industriei auto. Prin designerii săi, încearcă să contracareze ofertele paralele ce apăruseră pe piața auto: Cadillac, Pontiac, Chevrolet și Chrysler cu o ofertă a sa, Edsel.
La sfârșitul anului 1957, după o publicitate agresivă și o infuzie de capital productiv în valoare de 250 milioane de dolari, Henry Ford lansează primul vehicul al noului său brand Edsel, purtând numele fiului său Edsel Ford, care murise în 1943, la doar 49 de ani.
Edsel Ranger are 5,45 m lungime, 2,12 m lățime, 1900 kg și viteză maximă constructivă 190 km/h.
Însă, în ciuda intrării revoluționare pe piața auto, Edsel s-a dovedit a fi un eșec total fabricându-se doar 20.000 de bucăți.
În 1959, Edsel Ranger era declarată cea mai urâtă mașină a anului. Se estimează că, la ora actuală, în întreaga lume ar mai fi aproximativ 600 de exemplare.
Modelul expus pe Pietonalul Unirii, înregistrat în Botoșani, este singurul Edsel Ranger din România.
Un punct de atracție l-a reprezentat și Dacia 1300 Miliția, an fabricație 1975.
Botoșănenii au mai putut admira, de asemenea, exemplare Mercedes Benz din anii 80, Triumph din 1977, un Chrysler (model Le Baron) din 1990, un Lincoln (model Mark IV) din 1973, Dacia 1300 din 1979, o Toyota (model Land Cruiser) din 1984, o Skoda produsă în Cehoslovacia, din 1971, un Trabant din 1990.
Mașinile au fost expuse pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani în cadrul unui eveniment devenit tradiţie în rândul automobiliștilor, și anume Retroparada Primăverii, organizată de Retromobil Club Romania.