Reţetă de la o elevă de la AT Laurian : ouă vopsite cu ceapă

 

Odinioară, bunicile şi străbunicele noastre nu aveau nevoie de coloranţi chimici pentru vopsirea ouălor de Paşte. Tanti Florica din comuna Frumuşica ne arată că ouăle pot fi vopsite în mod natural fără prea multa bătaie de cap.
„Pe vremuri credeţi că existau atâtea vopsele pline de chimicale? Pe mine, bunica m-a învăţat să înroşesc ouăle de Paşte cu coji de ceapă roşie şi să le modelez cu frunze de pătrunjel sau codiţă de usturoi“ , povesteşte tanti Florica în timp ce ne arată cum reuşeşte să dea culoare ouălor şi să le modeleze atât de frumos.
După spusele acesteia, ouăle crude se spală foarte bine şi se lasă să se usuce câteva minute. Pe ele se aşează coajă umedă de pătrunjel  sau codiţă de usturoi. Ouăle se înfăşoară într-o bucată de ciorap şi se leagă strâns. Cojile de ceapa roşie se fierb în apa cu puţin oţet (ajută la fixarea culorii), până ce apa capătă nuanţa dorită. În acel moment se introduc ouăle şi se lasă până când culoarea este plăcuta (cu cât se lasă ouăle la vopsit mai mult cu atât nuanţa va fi mai închisă). După ce au fiert şi au prins culoare, ouăle se scot cu mare grijă. Acestea nu trebuie să se răcească foarte tare pentru ca frunza de pătrunjel sau codiţa de usturoi să se poată dezlipi cu uşurinţă. Se taie ciorapul şi se înlătura verdeaţa de pe ouă. Tanti Florica, ne-a dezvăluit şi un mic secret : după ce ouăle se usucă bine, se ung cu slănină pentru a avea luciu. Ouăle au căpătat un aspect deosebit şi cu siguranţă vor fi în centrul atenţiei la masa de Paşte.
Iată o alternativă naturală şi economică pentru pregătirea ouălor de Paşte care face ca acesta sărbătoarea sa fie mai aproape de natură.
Genoveva RĂUŢU, elevă la Colegiul Naţional AT Laurian