REPORTAJ în elicopterul MAI care a survolat Botoșaniul, orașul așa cum poate nu o să îl vezi niciodată – GALERIE FOTO & VIDEO

Un elicopter ce aparține Unității Speciale de Aviație Iași din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a survolat Botoșaniul în prima parte a zilei de miercuri, 11 septembrie 2019. Este un model MI – 17, construit în 1998 și cu o durată de viață de 40 de ani. A fost construit de ruși, iar salvatorii români încă se folosesc de acest aparat de zbor, pentru tot felul de misiuni dificile.

 

Misiune în aer 

 

Aeronava care poate transporta până la 25 de persoane a ajuns la Botoșani cu un echipaj inimos printre care s-au numărat comandor Cătălin Ungureanu, locțiitor Sebastian Stolerciuc, comandor în cadrul Unității Speciale de Aviație, sau Valentin Dincă, operator căutare, salvare, evacuare.

 

Ei sunt cei care răscolesc zone întregi de sus, în căutarea unor victime greu de extras din locuri unde nu se poate ajunge terestru. La Botoșani nu a fost cazul, din fericire, însă în alte zone ale țării acest elicopter al MAI, în culorile alb-albastru, a intervenit la incendii de amploare sau pentru salvare de vieți omenești din ape.  

 

Este condus de doi piloți și un tehnic de bord și poate atinge 250 km/oră. Are o greutate maximă de 12.000 de kg și poate zbura la 4.500 metri înălțime. Poate fi echipat pentru transport personalităţi/demnitari, forţe de intervenţie, încărcături interioare sau exterioare.

 

Elicopter chemat de pompieri la Botoșani

 

La Botoșani a ajuns pentru exercițiul derulat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) în centrul orașului, la simularea a două cutremure urmate de incedii la Hotel Rapsodia și Cinematograful Unirea.

 

Poate că dacă ar fi avut un loc unde să aterizeze în aceast zonă ultracentrală, aparatul de zbor ar fi devenit centrul atenției tuturor botoșănenilor care s-au adunat să privească desfășurarea de forțe. A survolat minute în șir deasupra Pietonalul Unirii, toate privirile rotindu-se după el.

 

Într-un final a aterizat pe poligonul Unității Militare 01189, loc folosit aproape zilnic de aeronavele SMURD care preiau pacienți în stare critică.

 

„Elicopterul poate să transporte atât persoane cât și materiale, undeva la 24 de persoane cu tot cu bagaje. Poate fi echipat și în variantă sanitară, cu tărgi. În momentul în care se echipează cu tărgi, capacitatea de persoane se diminuează, normal. Pot intra șase tărgi și maximum 12 militari. Are o autonomie de zbor de 3 ore, 45 de minute”,

ne-a explicat Valentin Dincă, operator căutare, salvare, evacuare

 

 

Înainte de fiecare de misiune de salvare în care este folosit elicopterul MAI are loc un briefing de acțiune în care sunt trasate detaliile intervenției și modalitatea de salvare a victimelor.

 

”La incendii și nu numai atât. Am făcut salvări din deltă, eu personal am salvat un domn de 55 de ani cu acest sistem de troliu, e un cablu care se derulează. Noi avem un echipament individual dar și pentru victime, îl echipăm, îl acroșăm la noi, împreună cu victima ne acroșăm la el, ne trage operatorul troliului în cabină și totul se deruleazăă conform planului”,

Valentin Dincă, operator căutare, salvare, evacuare

 

În dotarea MAI există mai multe nave de zbor deși puține sunt cele achiziționate recent. Comandorii dau asigurări că dezvoltarea Aviației Române este sigură, în viitorul apropiat.

 

„MAI are nouă aeronave medicale, avem elicopterele mari 3008 și 3017, dar nu sunt toate disponibile în momentul de față pentru că intră periodic la reparații capitale și întreținere. Și avem și elicopterele Allouette, unul în deltă și altul în zona Caransebeș”,

comandor Cătălin Ungureanu

 

 

Elicopterul MI – 17 a survolat municipiul reședință de județ și mai apoi s-a îndreptat către Dorohoi. Distanța a fost parcursă în mai puțin de zece minute pe calea aerului. Imaginile văzute de sus au fost cu adevărat impresionante în sensul în care, deși considerat pol al sărăciei, Botoșaniul arată frumos din aer.

 

Blocurile aliniate în jurul străzilor din municipiul Botoșani, casele răsfirate în zonele mărginașe în care predomină verdeața, stadionul municipal văzut ca o pată verde printre blocurile din oraș, grădina publică cu lacul lui Eminescu văzut de sus ca o lacrimă și mai apoi câmpurile care la acest moment al anului sunt nunțate în culori tomnatice de auriu și maro.