Puhoi de lume la parcări, un loc s-a dat cu 5 milioane - FOTOGALERIE

 

Îmbulzeală joi dimineaţă la sediul Primăriei de lângă Piaţa Centrală. În jur de o sută de botoşăneni au ocupat spaţiul din faţa intrării în Starea Civilă pentru a prinde un loc de parcare. Municipalitatea a scos la licitaţie 137 de spaţii în zonele Călugăreni, Alba Iulia şi Săvenilor şi  aproximativ trei sferturi dintre acestea au fost date cam într-o oră şi jumătate.
Trei consilieri în comisie
Majoritatea au fost concesionate direct la preţul de plecare, însă au existat şi cazuri în care s-a licitat, astfel încât s-a ajuns ca pentru un singur loc, din Călugăreni (cartierul Griviţa) să se plătească 500 de lei. Această după ce doi botoşăneni care şi-l doreau au tot crescut potul în condiţiile în care oricum mai rămăseseră spaţii neocupate. Cei care nu au licitat trebuie să achite în termen de 20 de zile de la licitaţie contravaloarea locului, care este de 78 de lei până la sfârşitul anului, în timp ce pentru 12 luni tariful este de 146 de lei, adică preţul de plecare al licitaţiei. Printre participanţi s-au regăsit şi trei consilieri locali: Carmen Bălăucă, George Ostafi şi Miluţă Timofti, membri ai comisiei de licitaţie.
Încasări aproximativ egale cu cele din 2010
Banii din parcări au devenit o sursă importantă de venit la bugetul local. Anul precedent, în primele şase luni, s-au încasat din concesiunile acestora şi a altor spaţii trecute la capitolul de utilizare a locurilor publice 1,3 milioane de lei, iar anul acesta până pe 23 iunie s-a ajuns din nou aproape la aceeaşi sumă. “La acest gen de venituri, din parcări, din panourile cu plasament la sol, din chioşcurile de pe domeniul public, din terase, din cauza faptului că nu s-au mai extins terasele ca în alţi ani am încasat până acum în proporţie de 99% faţă de anul trecut, dar sunt convins că până la jumătatea anului vom trece de 100%”, ne-a declarat Valerian Sănduc, directorul economic al Primăriei Botoşani. În urma licitaţiei de joi dimineaţă doar 38 de locuri de parcare au rămas neocupate. Acestea vor putea fi concesionate oricând, fără licitaţie, pentru 146 lei/an, pe principiul “primul venit, primul servit”.