PROPUNERE: Primăria să ia bani de la Revelion și artificii, pentru premiul de Zilele Eminescu: Sau de la un cântăreț care cântă manele

Au fost discuții în contradictoriu la proiectul de hotărâre privitor la aprobarea cheltuielilor suportate de Primărie pentru Zilele Eminescu din ianuarie, anul viitor.

 

Mai puține artificii, mai mulți bani la poeți 

 

Primarul a propus o sumă de 40.500 de lei pentru întreg evenimentul și a inclus în această sumă și valoarea Premiului Național Mihai Eminescu destinat laureatului din acest an, de 25.000 de lei față de 35.000 de lei cât a fost anul trecut.

 

Maricel Maxim de la PNL a reacționat:

 

„Un premiu național care este inițiat de Fundația Hyperion „Caiete Botoșănene” la care noi am achiesat și am spus că vom sprijini această activitate. Suntem la cea de-a 32 ediție și observ că bugetul depus, solicitat de cei care manageriază proiectul este în valoare de 92.200 lei, noi prin regulamentul aprobat în 2019 ne-am angajat să susținem acest proiect iar cei de la fundație să pună minim 10%”.

 

10.000 de lei ar fi aportul fundației alături de care Primăria organizează acest eveniment.

Maricel Maxim a propus prin amendament o sumă totală de 82.200 de lei pentru eveniment, iar valoarea premiului să fie de 40.000 de lei.

 

„Mă veți întreba de unde luăm banii, de la organizarea Revelionului, de la artificii și probabil de la un cântăreț care cântă manele sau altfel și vă rog frumos să țineți cont de acest aspect și să votați amendamentul meu”, a arătat Maricel Maxim, consilier local PNL.

 

Fără economii la cultură 

 

A intervenit și Cătălin Flutur care a arătat că acest premiu este cel mai important din România și nu mai există nicio entitate care să organizeze așa ceva: „Cred că ar trebui să rămână la aceeași valoare. Am crescut constant valoarea acestui premiu până am ajuns undeva la 40.000 de lei și nu cred că ar trebui aici să facem economie. Adică facem economie la curent, facem economie oriunde și facem economie și la Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu. Nu dă bine pentru noi, noi suntem cei care decidem cât oferim”.

 

USR s-a opus propunerii și a arătat că și așa valoarea premiului este destul de consistentă: ”Eu nu sunt de acord cu un premiu de 40.000 de lei în condițiile în care am analizat valoarea premiilor care se oferă la nivel internațional și nu se dă nicăieri un asemenea premiu. 5.000 de euro mi se pare un premiu mai mult decât suficient, nu voi vota acest amendament”, a arătat Raluca Curelariu.

 

Premiul în sine este valoros

 

Primarul Cosmin Andrei a explicat faptul că s-a propus o diminuare doar în cazul valorii premiului, restul cheltuielilor fiind asigurate integral, asemenea edițiilor precedente.

 

„Doar valoarea este diminuată, restul cheltuielilor sunt acoperitoare pentru ceea ce a propus această fundație. Dar din punctul meu de vedere dlor poartă o discuție de pe o poziție de forță ca și cum nu am putea organiza acest eveniment dacă nu avem alături Fundația Hyperion iar acest lucru demonstrat de ultimele adrese formulate într-un mod imperativ. Eu aș fi onorat să primesc un premiu și să nu fie nicio sumă de bani. Însuși premiul în sine este atât de valoros fiind acordat de la Botoșani și mai puțin această sumă de bani”,

Cosmin Andrei, primar

 

Primăria a solicitat și un referat cu cheltuielile suportate din banii botoșănenilor, inclusiv o listă cu persoanele pentru care se plătește cazare.