Proiectul pentru Biserica Sfântul Gheorghe salvat oarecum de Primărie

Municipalitatea botoșăneană a depus o contestație la decizia dată de Ministerul Dezvoltării Regionale în privința semnăturii care apare pe proiectele depuse pentru obținerea de fonduri la biserici și mănăstiri.

 

De la o simplă iscălitură Biserica Sfântul Gheorghe era la un pas să piardă șansa de a obține cei aproape 2 milioane de euro, din fonduri comunitare, pentru intervenții majore de reabilitare.

 

”Am reușit să deblocăm proiectul privind reabilitarea și dezvoltarea turistică a monumentului de arhitectură Ansamblul Bisericii Sfântul Gheorghe care ne-a fost respins la un moment dat și care face parte din axa 5.1 din Planul Operațional Regional. Noi am făcut o contestație, nu numai noi, au fost o serie de monumente respinse de pe listă”,


Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

 

Ministerul a emis o instrucțiune săptămâna trecută, prin care se transmite că proiectul va fi reanalizat și reintrodus în procedura de evaluare.

 

Practic problema consta în faptul că proiectul era semnat de preotul paroh și nu de către chiriarh, adică un înalt prelat.

 

”Vă reamintesc că noi am depus cererea în timp util, respectiv în 25 noiembrie 2016, înainte de a începe procesul de evaluare. Eu îmi doresc ca acel proiect făcut de parohia Sfântul Gheorghe să îndeplinească toate condițiile, să intrăm în mod normal în procedura de selecție”,


Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

 

Primarul a mai menționat că la nivelul Regiunii Nord – Est au fost înregistrate 28 de proiecte care nu au intrat în evaluare din cauza semnăturii mai sus menționată, iar pentru cele care au intrat în evaluare, valorile reprezintă 170% din totalul alocat.

 

Ceea ce înseamnă că gradul de încărcare per total ar putea fi de 200% față de banii efectiv alocați pe respectiva axă.

 

Nu în ultimul rând, contestația depusă la Ministerul Dezvoltării a fost făcută cu binecuvântarea mitropolitului Moldovei și Bucovinei, Teofan.