Ministrul Agriculturii, anunț privind importurile de ouă și carne din Ucraina

Ministrul Agriculturii a declarat că vrea să oprească importurile de ouă și carne din Ucraina. Asta, după ce puiul ucrainean a stârnit revolte în rândul fermierilor români.

 

Fermierii, revoltați de prețuri

 

Ministrul Agriculturii a declarat că vrea să oprească importurile de ouă și carne din Ucraina. Asta, după ce puiul ucrainean a stârnit revolte în rândul fermierilor români. Aceștia se plâng că ajung la faliment din cauza produselor importate la un preț mult prea mic. În acest an, România a important 15 milioane de ouă de la țările vecine.

Florin Barbu a cerut suspendarea importului de ouă și produse avicole din Ucraina. Fermierii români se plâng că urmează să dea faliment din cauza prețului mult prea mic al produselor din țările vecine.

 

Florin Barbu a cerut Comisiei Europene o intervenție în privința importurilor ucrainene de ouă și carne de pasăre, iar în acest moment, se așteaptă o decizie a oficialilor de la Comisia Europeană, potrivit romaniatv.net.

 

Costuri mult mai mari pentru creșterea păsărilor

 

Este nevoie de o intervenţie a Comisiei Europene în privinţa importurilor ucrainene de ouă şi carne de pasăre, ţinând cont de faptul că fermierilor noştri le sunt impuse anumite condiţionalităţi cu privire la creşterea păsărilor, care presupun costuri mult mai mari în comparaţie cu cele ale fermierilor din afara Uniunii Europene. Aşteptăm o decizie rapidă a Comisiei Europene, însă le transmit fermierilor că noi suntem pregătiţi să aplicăm mecanismul de licenţiere a importurilor, pe care deja l-am aplicat cu succes în cazul importurilor de cereale, zahăr şi făină” a declarat ministrul Barbu, citat în comunicatul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

 

Totodată, potrivit MADR, Florin Barbu a susținut încă de pe data de 23 septembrie propunerea Bulgariei referitoare la interzicerea importului de ouă din Ucraina. Ministrul reamintește că Uniunea Europeană a ridicat restricțiile de import pentru produsele agricole din Ucraina, ca urmare a ofensivei militare declanșate de Rusia, cu mențiunea că, pentru statele membre aflate la granița cu Ucraina au fost stabilite excepțiii, inclusiv introducerea licențierii pentru anumite categorii de produse agroalimentare.

 

Măsura ar fi necesară pentru stabilizarea pieței ouălor și a cărnii de pasăre, dar și pentru prevenirea unor șocuri economice grave, cu efect pe termen lung.

 

(Foto: Realitatea)