Proiect INEDIT : Puşcăriaşi cu camere de filmat la Penitenciarul Botoşani – FOTO

În perioada 4-21 septembrie 2018, la sediul Penitenciarului Botoșani se desfășoară un proiect cu adevărat inedit.

 

Şi anume, un workshop intitulat „Cu capul prin perete”, în cadrul căruia se realizează 6 filme documentare privind viața din penitenciar.

 

La nivelul comunității, tendința oamenilor este de a-și forma propriile păreri în funcție de informațiile la care au acces, de multe ori, informații care reflectă parțial realitatea.Realizarea unor filme documentare privind acest aspect, modul cum afectează privarea de libertate familiile deținuților, cu implicarea directă a acestora, reprezintă o manieră de a transmite o imagine autentică despre mediul de detenție, de a diminua din prejudecățile privind acest spațiu și oamenii care-l populează, de a facilita relaționarea și lucrul în echipă. 

 

În acest deziderat, echipele care au filmat în penitenciarau fost alcătuite, în egală măsură, din deținuți și studenți de la UNATC București și Universitatea Konrad Wolf, Babelsberg, asigurându-se astfel un mod inedit de a privi și reflecta realitatea din interiorul penitenciarului. 

 

Această perioadă a fost una de documentare, cu  ore petrecute de membrii echipelor în rândul persoanelor condamnate, de autenticitate în trăire, de dezvăluiri personale, de momente în care persoanele custodiate și studenții celor două universități au lucrat “cot la cot” pentru redarea unor “momente” de viață. Și cum altfel, dacă nu prin a trece prin fiecare experiență a fiecărei zile trăiteîmpreună.

 

Finalul acestui demers implică și vizualizarea, în varianta materializată, a eforturilor comune, astfel încât în data de 21 septembrie 2018 persoanele participante vor putea viziona proiectele de film de scurtmetraj.
Integrarea persoanelor condamnate, nu numai ca protagoniști, ci și ca realizatori ai scurt metrajelor contribuie într-o măsură de necontestat la autenticitatea acestor filme, favorizând dezvoltarea unui sentiment de normalitate, aspect extrem de important în procesul de reintegrare în societate.

 

Implicarea practică  a acestora pe tot parcursul realizării filmelor, de la stadiul de idee până la finalizarea lor, a constituit o experiență inedită, nu numai pentru studenți și cadre didactice, pentru persoanele condamnate, ci și pentru personalul unității.